PU Mrkonjić Grad: Visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela

with Nema komentara

U Policijskoj upravi Mrkonjić Grad, 24.10.2023. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za proteklih devet mjeseci 2023. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Milan Milekić, zamjenik načelnika Branislav Karaulac, načelnik Odjeljenja policije Goran Roljić i načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić.

Uvodnim izlaganjem, prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Milan Milekić koji je istakao da je u proteklih devet mjeseci 2023. godine stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Mrkonjić Grad bilo zadovoljavajuće, te da u izvještajnom periodu nije bilo evidentiranih krivičnih djela niti događaja koji bi izazvali veću uznemirenost građana.
Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić je konstatovao da je u posmatranom periodu evidentirano 145(105) krivičnih djela, što je više za 40 krivičnih djela ili 38,1% u odnosu na uporedni period. Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela 113 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, 12 iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, 11 iz oblasti privrednog kriminaliteta i 9 iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja. Koeficijent rasvijetljenosti svih krivičnih djela iznosi 95,2%, a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 88,89%.
Načelnik Odjeljenja policije Goran Roljić je naveo da su u proteklih devet mjeseci 2023. godine evidentirana 102(97) slučaja narušavanja javnog reda i mira, više za 5,2% u odnosu na uporedni period. Prilikom narušavanja javnog reda i mira evidentirana su 123(118) prekršaja, što je u porastu za 4,2%.
Što se tiče bezbjednosti saobraćaja, Roljić je istakao da je evidentirano 176(169) saobraćajnih nezgoda, što je u porastu za 4,1% u odnosu na isti period prethodne godine.
Evidentirano je 60(47) saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima, i to 6 sa poginulim licima, 10 sa teže povrijeđenim licima i 44 sa lakše povrijeđenim licima. U saobraćajnim nezgodama 9 lica je smrtno stradalo, 12 lica je zadobilo teže tjelesne povrede, dok je 79 lica zadobilo lakše tjelesne povrede.
Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika, iz saobraćaja je isključeno 756 vozača, od čega najviše zbog vožnje pod uticajem alkohola 670 vozača. Takođe, iz saobraćaja su isključena 382 vozila.