Princ Filip i princeza Danica Karađorđević posjetili Mrkonjić Grad

with Nema komentara

Princ Filip i princeza Danica Karađorđević posjetili su opštinu Mrkonjić Grad u subotu, 26. avgusta 2023. godine. Naša opština je dobila naziv po njihovom pretku Petru I Karađorđeviću Mrkonjiću. Tom prilikom oni su razgovarali sa načelnikom opštine Draganom Vođevićem i njegovim saradnicima, nakon čega su položili cvijeće ispred spomenika kralja Petra I Karađorđevića i posjetili Hram Svetog Save.

Priceza Dajana Karađorđević je u izjavi za medije naglasila da joj je veliko zadovoljstvo posjetiti grad koji nosi naziv po Filipovom pretku, po velikom kralju. Danica je istakla značaja samog spomenika koji, kako je naglasila, oslikava kulturu i sjećanje jednog naroda, te poručila da oni žele da budu dio naše zajednice, kao i da u narednom period  što češće dolaze u Mrkonjić Grad. U nastavku poslušajte izjavu

Načelnik opštine Dragan Vođević naveo je da je na održanom sastanku razgovarano o dešavanjima u našoj opštini, kao i o dešavanjima kroz istoriju, ali i o onome što će se dešavati u narednom periodu.  Načelnik je napomenuo da se, između ostalog, razgovaralo i o izgradnji spomenika kralju, te izrazio nadu da će spomenik biti izgrađen do naredne godine, kada se obilježava stogodišnjica od podizanja postojećeg spomenika. U nastavku poslušajte izjavu

Spomenik kralju Petru, po kojem je Mrkonjić Grad dobio ime 1925. godine, svečano je otkriven 14. decembra 1924. godine u prisustvu kraljevog izaslanika vojvode Janka Vukotića.

Spomenik kralju Petru Prvom Mrkonjiću dva puta je rušen. Prvi put su ga 1941. godine srušile ustaše uz pomoć nijemaca, a obnovljen je 1990, da bi ga 10. oktobra 1995.godine porušili pripadnici oružanih snaga Hrvatske i HVO-a, za vrijeme okupacije Mrkonjić Grda.
Ponovo je podignut i obnovljen 1996. godine, nakon povratka stanovništva iz izbjeglištva.

Kralj Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić ratovao je na ovim prostorima u Bosansko-hercegovačkom ustanku, odnosno u nacionalnom pokretu oslobađanja Srba od osmanske vlasti.

Zahvalni narod Mrkonjić Grada podigao mu je spomenik u znak sjećanja na njegovo učestvovanje u buni.