Predsjedniku Srbije Povelja sa zlatnim simbolom opštine Mrkonjić Grad

with Nema komentara

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, zvaničnici Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetili su danas Mrkonjić Grad. Ispred zgrade opštine dočekali su ga predsjednica Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija. Vučića su dočekali i ministarke prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić, finansija Zora Vidović, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić, načelnica opštine Divna Aničić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Dragan Stevanović, vladika bihaćko-petrovački Sergije i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Skupština opštine Mrkonjić Grad dodijelila je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću Povelju počasnog građanina sa zlatnim simbolom opštine Mrkonjić Grad za izuzetna djela. Povelju je predsjedniku Vučiću uručila načelnica opštine Divna Aničić. 
Našalila sam se i rekla: Predsjedniče, danas imate i crno na bijelo da Vas Mrkonjić Grad voli i da ste ovdje uvijek dobrodošli – rekla je Aničićeva.

Predsjednik Srbije, zajedno sa zvaničnicima Srpske i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom na samom početku posjete opštini posjetio je Gimnaziju i Mašinsku školu u Mrkonjić Gradu. Predsjednik Vučić obradovao je srednjoškolce u Mrkonjić Gradu jer će Srbija sa 300.000 evra pomoći Mašinsku školu i Gimnaziju, koje će opremiti računarima i CNC mašinama. On je najavio da će Srbija pomagati i projekte u putnoj infrastrukturi.

Nakon posjete Gimnaziji i Mašinskoj školi u Mrkonjić Gradu, velikom broju građana obratili su se i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović izjavila je danas u Mrkonjić Gradu da se u ovu opštinu, koja je bila veliki stradalnik, vratio život nakon svih teških iskušenja zahvaljujući zajedničkom angažmanu republičkih i lokalnih vlasti i uz podršku Srbije. Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo zbog Vučićeve posjete Mrkonjić Gradu, te istakla da je ona znak jedinstva i dobre saradnje Republike Srpske i Srbije. Ona je zahvalila Vučiću, kao i institucijama Srpske i Srbije na dobroj saradnji, te napomenula da to rade za dobrobit građana i u ime jedinstva Republike Srpske i Srbije. Zahvalila je i stanovnicima Mrkonjić Grada za gostoprimstvo i podršku koju su danas pokazali.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik rekao je danas u Mrkonjić Gradu da su svi Srbi jedan narod. Dodik je naglasio da nema “bosanskih Srba”, jer su svi Srbi, gdje god živjeli, dio istog naroda. On je pozvao srpski narod na jedinstvo i očuvanje identiteta, ističući da su podjele neprihvatljive. Naglasio je da je važno da Srbi sačuvaju svoj identitet čuvanjem jezika, pisma, vjere, krsne slave.
To je činila i danas čini Srpska pravoslavna crkva kao narodna crkva, omogućivši da se očuva srpski identitet u katastrofalnim uslovima za naš narod – istakao je Dodik. Podsjetio je na dešavanja u Crnoj Gori, ističući da bez SPC nema ni srpskog naroda.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da je uvijek srećan kada dođe u Republiku Srpsku i kada je sa srpskim narodom, naglasivši da je srpski narod jedinstven i nedjeljiv, te da su svi pokušaji podjele nemogući. Vučić je posebno zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, kojem je noćas preminuo otac, a koji je, i pored toga, želio da mu bude domaćin u Republici Srpskoj.
Zahvalan sam i vama koji ste jutros u ovolikom broju došli da sačekate ne samo mene, nego i nekoga ko danas predstavlja Srbiju. Toliko koliko vi volite Srbiju toliko mi volimo Srpsku i to ćemo da pokazujemo svakoga danas, poručio je Vučić. Prema njegovim riječima, “Srbija je svakog dana sve snažnija i biće još snažnija”. Ne bi mogla da bude snažna da nije vaše podrške i ljubavi. Doći ću ponovo u Mrkonjić Grad da obiđemo ono što smo uradili. Veliko hvala za ogromnu ljubav prema Srbiji, rekao je Vučić.
Predsjednik Srbije je istakao da srpski narod ne želi ništa tuđe, ali da je prošao kroz toliko tragedija da nikome više neće dozvoliti da ga proteruju sa svojih ognjišta kao što je 1995. godine bilo u Mrkonjić Gradu. Ovi vrijedni ljudi su obnovili svoja ognjišta i nisu željeli da ih napuštaju, naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je danas u Mrkonjić Gradu da je na sastanku sa zvaničnicima Srpske, srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i opštinskim rukovodstvom, dogovorena dodatna, konkretna podrška privredi Republike Srpske. Dogovorili smo se da, posredstvom Vlade Republike Srpske, posebno subvencionišemo privrednike u Srpskoj, jer želimo da podstaknemo opstanak našeg naroda na ognjištima i razvoj Republike Srpske, istakao je Vučić. U nastavku poslušajte izjavu

Predsjednica Republike Srpske  – Željka Cvijanović istakla je da je na sastanku sa Vučićem razgovarano o praktičnim rješenjima za probleme sa kojima se građani ove opštine suočavaju. Cvijanovićeva je istakla da se Republika Srpska oslanja na Srbiju, koja raspolaže svim razvojnim mehanizmima i ima volju i želju da pomogne Srpskoj. Ona se zahvalila predsjedniku Vučiću na posjeti. U nastavku poslušajte izjavu

Srpski član Predsjedništva BiH – Milorad Dodik zahvalio je Vučiću za podršku Srpskoj, ističući da je Srbija podržala brojne projekte, i dodao da je i današnja posjeta kontinuitet dobrih odnosa Srpske i Srbije. U nastavku poslušajte izjavu

Načelnica Mrkonjić Grada Divna Aničić rekla je da je posjeta predsjednika Vučića istorijska posjeta opštini Mrkonjić Grad, i da je predsjednik Srbije obećao pomoć Domu zdravlja i školama u ovoj opštini. Ona je navela da je Vučiću dodijeljena Povelja sa zlatnim simbolom opštine Mrkonjić Grad. Načelnica Aničić se zahvalila građanima opštine Mrkonjić Grad koji su u velikom broju svojim prisustvom iskazali poštovanje i ljubav prema Srbiji i predsjedniku Vučiću. U nastavku poslušajte izjavu