Obilježeno 96. godina od podizanja spomenika kralju Petru I Karađorđeviću Mrkonjiću

with Nema komentara

U ponedjeljak, 14. decembra 2020. godine u Mrkonjić Gradu obilježena je 96. godišnjica od podizanja spomenika kralju Petru I Karađorđeviću Mrkonjiću. Tim povodom sveštenici mrkonjićke eparhije služili su parastos, a delegacija opštine položila je cvijeće.

Spomenik je 14. decembra 1924.godine otkrio vojvoda Janko Vukotić, izaslanik kralja Petra I Karađorđevića.

Spomenik je dva puta  rušen. Prvi put 1941.godine srušile su ga ustaše uz pomoć Njemaca. Obnovljen je 1990.godine, da bi ga 10.oktobra 1995.godine porušili pripadnici oružanih snaga Hrvatske i HVO-a, za vrijeme okupacije Mrkonjić Grada. Ponovo je podignut i obnovljen 1996.godine, nakon povratka stanovništva  iz izbjeglištva.

Kralj Petar I Karađorđević Mrkonjić ratovao je na ovim prostorima u Bosansko-hercegovačkom ustanku, odnosno u nacionalnom pokretu oslobođenja Srba od Osmanske vlasti. Poznat je i po tome što je bio prvi demokratski kralj kod Srba, jer je bio kralj koji kraljuje, a ne kralj koji vlada i upravlja. Nije se miješao u rad Narodne skupštine, već su Skupština i Vlada vodile  državu u njegovo vrijeme. Zahvalni narod Mrkonjić Grada podigao mu je spomenik u  znak sjećanja na njegovo učestvovanje u buni.