Mrkonjić Grad:Otvorena izložba „410 godina dinastije Romanov“

with Nema komentara

Obilježavanje Dana opštine Mrkonjić grad, 4. februara, počelo je u petak, 2. februara 2024. godine  otvaranjem izložbe „410 godina dinastije Romanov“, u galeriji Kulturnog centra „Petar Kočić“. Izložbu su otvorili načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević i osnivač Udruženja Rusa u Republici Srpskoj “Romanovi” Igor Kotjelnikov.

Kotjelnikov je rekao da je na izložbi predstavljeno 18 vladara dinastije Romanov koja je vladala Rusijom od 1613. do 1917. godine. Nakon godina previranja Sabor ruskih boljara imenovao je Mihajla Fjodoroviča Romanova za novog ruskog cara, čime je počela era Romanovih sve do februarske revolucije 1917. godine.
Izložbu koja je prvi put predstavljena u Ruskom kulturnom centru “Ruski mir” u Banjaluci, Upravni odbor odlučio je da pokloni Kulturnom centru „Petar Kočić“ u znak zahvalnosti privrednicima koji su pomogli rad Udruženja, rekao je Kotjelnikov. Na kraju priloga poslušajte izjavu.

Stručni saradnik u oblasti kulture u Kulturnom centru „Petar Kočić“ Slobodan Ćoćkalo napomenuo je da je izložba obrazovnog karaktera, čiji je cilj dalja promocija i  upoznavanje učenika osnovnih škola sa bogatom ruskom istorijom. U nastavku slijedi i izjava gospodina Ćoćkala.

Prilog pripremila Biljana Šajin.