Mrkonjić Grad: Služena liturgija i parastos za stradale u Otadžbinsko-odbrambenom ratu

with Nema komentara

U Hramu Svetog Save u Mrkonjić Gradu u srijedu, 2. avgusta 2023. godine povodom slave opštine i Dana i slave 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade – Ilindana služena je liturgija i parastos za stradale u Otadžbinsko-odbrambenom ratu.

Tim povodom su položeni i vijenci na spomen-obilježje masovne grobnice u pravoslavnom groblju i na centralno spomen-obilježje poginulim borcima u Otadžbinsko-odbrambenom ratu na Trgu srpske vojske.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević je tom prilikom naglasio da je 11. Mrkonjićka  laka pješadijska  brigada ponos i nezaobilazan temelj našeg grada. Načelnik je svim pripadnicima brigade čestitao slavu, te  poručio da se sjećanje na njih treba prenositi sa koljena na koljeno, kao i sjećanje na njihove saborce koji su dali život za Republiku Srpsku. U nastavku poslušajte izjavu

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Milan Stevanić podsjetio je da je 11. Mrkonjićka pješadijska brigada, koja je kao operativna jedinica bila u sastavu 30. Divizije, a svi u sklopu 1. Krajiškog korpusa, učestvovala na gotovo svim ratištima širom Republike Srpske. Posebno je istakao da su mnogi borici ugradili živote u temelje Republike Srpske, te poručio da treba brinuti o njihovim porodicama, kao i o preživjelim borcima. U nastavku poslušajte izjavu

U Mrkonjić Gradu je poslije proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica u Republici Srpskoj. Tu je bilo 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, i tri pripadnika MUP-a Srpske.

U manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Na području opštine Mrkonjić Grad je tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM.