Mrkonjić Grad: Služen parastos za stradale u proteklom ratu

with Nema komentara

Povodom Dana opštine Mrkonjić Grad (Dana povratka), u kapeli Svetog Apostola Marka, u nedjelju, 04. februara, služen je parastos za stradale u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu,nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na pravoslavnom groblju, kao i na spomen-obilježju na Trgu srpske vojske.

Dan opštine je ustanovljen kao dan sjećanja na 4. februar 1996. godine, kada su se, poslije petomjesečnog izbjeglištva, mrkonjićani vratili na svoja ognjišta.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je  u izjavi za medije da i dalje ostaje duboki žal što za zločine koji su počinjeni na teritoriji opštine Mrkonić Gradu još niko nije odgovarao, niti je privođen na saslušanje u tom pogledu. Kao načelnik apelovao je na nadležne organe i institucije da nađu načina da pomenuto ne ostane u sadašnjem stanju, na mrtvoj tački, poručujući kao čovjek da se nada da se nikad ništa slično nigjde neće ponoviti. U nastavku pslušajte izjavu.

Na području opštine Mrkonjić Grad tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM.

Jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj otkrivena je u Mrkonjić Gradu, gdje je pronađeno 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske. Među ekshumiranim je 10 žena. U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske. Za ove stravične zločine još niko nije odgovarao. Porodice žrtava su neutješne i polako gube nadu u dostupnu pravdu. Porodice žrtava poručuju da ništa ne mogu da očekuju dok za zločin koji je počinjen u Mrkonjiću odgovorni ne budu odgovarali, odnosno procesuirani.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zdravko Karać, koji je u masovnoj grobnici pronašao posmrtne ostatke brata i punice, sa žalošću je istakao da su porodice žrtava neutješne, te da polako gube nadu u dostupnu pravdu.

Obilježavanju 4. februra, Dana opštine Mrkonjić Grad, između ostalih, prisustvovala je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Prilog pripremila Biljana Šajin.