Mrkonjić Grad: Služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježju povodom Dana opštine

with Nema komentara

U Mrkonjić Gradu danas je, povodom Dana opštine, u kapeli Svetog apostola Marka služen parastos za stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na pravoslavnom groblju.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad, Divna Aničić rekla je da su na današnji dan pomiješana osjećanja. Dodala je da danas slavimo svoj 24. rođendan, koji dočekujemo složni i jedinstveni, i koji su stanovnici opštine zajedno gradili i obnavljali, svoj grad, u poslijeratnom periodu. U nastavku poslušajte izjavu

Predstavnik Boračke organizacije Mrkonjić Grad, Duško Miletić podsjetio je da za zločine u Mrkonjić Gradu niko nije odgovarao i da Tužilaštvo BiH ne tretira srpske žrtve kao sve ostale. U nastavku poslušajte izjavu

Porodice žrtava ne gube nadu da će pravda jednog dana stići i da će neko odgovarati za stravične zločine koji su počinjeni na području ove opštine.

Petar Mitrić, koji je u mrkonjićkoj masovnoj grobnici pronašao rođenog brata i dva brata od strica, kaže da je bio strašan prizor u februaru 1996. godine, kada su se vratili iz izbjeglišta. U nastavku poslušajte izjavu

Dan opštine je ustanovljen kao dan sjećanja na 4. februar 1996. godine, kada su se, poslije petomjesečnog izbjeglištva, Mrkonjićani vratili na svoja ognjišta.

Jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj otkrivena je u Mrkonjić Gradu, gdje je pronađeno 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske. Među ekshumiranim je 10 žena. U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Na području opštine Mrkonjić Grad tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM.

Iako se zna ko su počinioci, za zločine u Mrkonjić Gradu niko nije odgovarao.