Mrkonjić Grad: Senzorno ocjenjivanje kvaliteta domaće rakija

with Nema komentara

U prostorijama Agencije za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad u ponedjeljak, 13. novembra 2023. godine, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ninoslav Nikićević i profesor Davorka Đukić-Ratković, sad već tradicionalno, ocijenili su 82 uzorka rakije, od toga 49 uzoraka rakije šljive, a rezultati će biti saopšteni u subotu, 18. novembra, na 11. Aranđelovdanskom vašaru.

Tom prilikom profesor Nikićević je naglasio da je rakija šljivovica sa ovih prostora opravdala epitet najkvalitetnije voćne rakije, što sa jabukovačom nije bio slučaj. Nikićević je kratko pojasnijo parametre na osnovu kojih ocjenjuju uzorke rakija: boja, miris, bistrina, tipičnost i ukus. U nastavku poslušajmo savjete profesora na koji način da budu senzorno dopadljive rakije

Profesor Davorka Đukić-Ratković je istakla da se svake godine povećava kvalitet uzoraka koje ovdje ocjenjuju. Istakla je da je primjetila da su svake godine povećava kvalitet alkoholnih pića koje ocjenuju, što je pozitivno, iz razloga što se proizvođači istih osvješćuju, vodeći račina o kvalitetu i standardizaciji svojih uzoraka. Posebno joj je biko drago što su proizvođači alkoholnih pića sa naših prostora. Pozvala je i proizvođače rakije da šalju svoje uzorke na ocjenu kvaliteta, da nastave sa radom i budu što bolji, te da prate nova naučna dostignuća i čitaju literaturu. U nastavku poslušajte izjavu

Festival rakije je jedna u nizu manifestacija u okviru sajma poljoprivrednih proizvoda  11. Aranđelovdanski vašar u Mrkonjić Gradu.

Aranđelovdanski vašar se završava u subotu, 18. novembra, kada će osim Festivala domaće rakije, biti održani Etno-festival “Jabuka” i Dani meda.