Mrkonjić Grad: Otvorena dokumentarna izložba KUD-a ”Petar I Karađorđević Mrkonjić 1990-2020” i održan godišnji koncert

with Nema komentara

U Kuturnom centru ”Petar Kočić” u nedjelju, 2. februara 2020. godine otvorena je dokumentarna izložba povodom 30 godina rada Kulturno-umjetničkog društva ”Petar I Karađorđević Mrkonjić 1990-2020”.

Načelnica Divna Aničić smatra da to nije malo, te da je teško čak i zamisliti koliko je mladih ljudi prošlo za ovih 30 godina.

Milica Grmaš rukovodilac društva je rekla da je iza njih jedan dug period sa mnogo uspjeha, promjena, putovanja.

Autor izložbe je  Slobodan Ćoćkalo, koji je rekao da je ona  svjedok vremena i uvod u monografiju koja će se raditi u narednom periodu. U nastavku poslušajte izjavu

Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić” iz Mrkonjić Grada održalo je godišnji koncert na kojem je, osim ovog ansambla koji postoji 30 godina, nastupilo još šest KUD-ova iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Mrkonjićkoj publici su se, osim domaćina, predstavili i članovi Ansambla narodnih igara i pjesama “Mladost” iz Zalužana, Folklornog ansambla Kulturnog centra “Radoje Domanović” iz Rače Kragujevačke, KUD-a “Mokra Gora” iz Zubinog Potoka, KUD-a “Naša mladost” iz Ključa, KUD-a “Vrelo” iz Šipova i KUD-a “Petar Kočić” iz Mrkonjić Grada.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da je KUD “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić” punih 30 godina čuvar tradicije ovog kraja. U nastavku poslušajte izjavu

Umjetnički rukovodilac KUD-a, Milica Grmaš istakla je da je godišnji koncert prilika da se prikažu rezultati rada, naglasivši da je kroz društvo za 30 godina prošlo više od 5.000 djece. U nastavku poslušajte izjavu

Aleksandar Petrović iz Rače Kragujevačke rekao je da su Mrkonjićanima pokazali novu koreografiju, igre iz Pomoravlja, te da su uživali u prirodnim ljepotama i druženju u ovom gradu.

KUD “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić” ima više od stotinu članova, a u svom sastavu ima i pjevačku grupu.

Godišnji koncert KUD-a je samo jedna u nizu manifestacija koje se organizuju u okviru obilježavanja Dana opštine Mrkonjić Grad, koji je ustanovljen u znak sjećanja na 4. februar 1996. godine, kada su se poslije petomjesečnog izbjeglištva Mrkonjićani vratili na svoja ognjišta.