Mrkonjić Grad: Održana treća Smotra učeničkih radova iz oblasti tekstilstva i kožarstva

with Nema komentara

Prošla sedmice je bila važna za učenike obzirom da su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republički pedagoški zavod u cilju promocije obrazovanja i vaspitanja u Republici Srpskoj organizovali u petak, 12.4.2024. godine  takmičenja učenika, smotre i manifestacije na kojima se omogućava talentovanim učenicima da predstave dostignuća u znanju i vještinama stečenim tokom školovanja.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je da prije svega priželjkuje da se više učenika obrazuje iz oblasti tekstilne i kožarske industrije zbog potreba obrazovnog sistema kako bi se privrednicima napravila podloga da u njihove redove dolazi školovan kadar. Stojičićeva je napomenula da je Mrkonjić Grad domaćin treće Smotre učeničkih radova u struci tekstilstvo i kožarstvo, koju organizuje Republički pedagoški zavod Republike Srpske i da u njoj učestvuju škole iz više lokalnih zajednica koji školuju učenike u toj struci.

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Slađana Tanasić ukazala je na specifičnost Smotre ističući da učenici imaju priliku da na smotri pokažu znanja i vještine stečene tokom školovanja, kao i da na samoj manefistaciji učestvuju i privrednici kao podrška učenicima, radi eventualnih budućih zaposlenja nakon stečenog srednjoškolskog obrazovanja.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević naglasio je da mu je izuzetno drago da je naša opština domaćin za pet gradova koje održavaju živom tekstilnu i kožarsku industriju.

Učenik Srednje škole “Jovan Dučić” – smjer dizajner i modni tehničar iz Teslića, Anita Sadiković rekla je da im je za učešće na smotri trebalo oko dva mjeseca priprema, predlažući svim mladim ljudima da uzmu svoje učešće u ovakvim manifestacijama, i da se trude.

Učenik Srednje Politehničke škole iz Banjaluke Đorđe Galić u predstavljanju škole pojasnio je da im je za pripremu trebalo dosta vremena kada je u pitanju izrada modela, crteža i konstrukcija modnih predmeta. Posebno je naglasio da su ovakvi događaji koliko poučni, toliko i interesantni zbog upoznavanja drugih učenika i zajedničkih druženja na revijama. U nastavku poslušajte izjavu…

Na smotri radova u struci tekstilstvo i kožarstvo učestvovalo je pet škola, i to iz Banjaluke, Prijedora, Teslića, Gradiške i Mrkonjić Grada.