Mrkonjić Grad: Održana svečana akademija povodom Dana opštine

with Nema komentara

U utorak, 4. februara 2020. godine u Kulturnom centru ”Petar Kočić” u Mrkonjić Gradu povodom Dana opštine održana je svečana akademija. Mrkonjić Grad je istinski stradalnik ovog vremena, ali i grad heroj u kojem je život nadvladao smrt, a vjera – sumnju, rekao je episkop bihaćko-petrovački Sergije na akademiji povodom Dana naše opštine ustanovljenog u znak sjećanja na 4. februar 1996. kada su se njeni stanovnici vratili na svoja ognjišta poslije petomjesečnog izbjeglištva.

Sabrali smo se na akademiji da se prisjetimo zajednički proživljene nesreće i da sebi i drugima ponovimo davno izrečenu istinu da sve možemo kada smo zajedno i da nema tog iskušenja koje nismo u stanju zajednički prebroditi – slogom, vjerom i ljubavlju, rekao je vladika Sergije u besjedi.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, koji je ranije bio načelnik opštine Mrkonjić Grad, podsjetio je prisutne na to da je donosio mnoge odluke, ali da je posebno ponosan na odluku da 4. februar bude Dan opštine Mrkonjić Grad.
Sasvim sam siguran da je to datum bez kojeg ne bi bilo više ovog grada. Ako ikad zaboravimo da se naš grad ponovo stvorio 4. februara, onda ćemo izgubiti sebe i identitet. Naša je obaveza da djecu koja ne pamte slike razorenog grada podsjećamo u kakav su se grad naši ljudi vratili, poručio je Tegeltija.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad, Divna Aničić rekla je da je Dan opštine prilika za prisjećanje na stradale, ali i za sumiranje rezultata rada iz prošle godine.
U prošloj godini smo imali 3.974 zaposlena lica, a to je najveći broj od 2010. godine. Uloženo je oko 2,5 miliona KM u razne kapitalne projekte i trudili smo se da obuhvatimo različite sfera života, navela je Aničićeva.

Na svečanoj akademiji poveljama opštine nagrađeni su zaslužni pojedinci i kolektivi.

Povelju počasnog građanina opštine Mrkonjić Grad sa zlatnim simbolom opštine za izuzetna djela dobili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i vaterpolisti Duško i Gojko Pijetlović.

Povelju opštine Mrkonjić Grad sa zlatnim simbolom opštine za izuzetna ostvarenja dobili su preduzeće za preradu drveta “Iskra MG” i italijanska firma za proizvodnju drvenih dijelova za stolice “Prowood” Mrkonjić Grad.

Vlasnik preduzeće za preradu drveta “Iskra MG”, Miloš Jović, zahvalio se na dodjeljenom priznanju, i istakao da želi skrenuti pažnju da je svako priznanje dobrodošlo, ali da ono stvara i obavezu da se radi još više kako bi se ukazano povjerenje opravdalo. Kada je u pitanju proizvodnja u preduzeću za preradu drveta “Iskra MG”, on je naveo da posla imaju dovoljno i da rade uglavnom 97% proizvodnje  za izvoz. U nastavku poslušajte izjavu

Povelju zaslužnog građanina opštine Mrkonjić Grad sa zlatnim simbolom opštine dobio je privrednik Miroslav Pekez. On se zahvalio na dodjeljenom priznanju koje mu je uručeno. Kako je naglasio posebno mu je drago što je neko prepoznao njegov rad i ulaganja u rodni kraj, u skladu sa njegovim mogućnostima. U nastavku poslušajte izjavu

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su Srpsko pjevačko društvo Јedinstvo, glumica Ljiljana Blagojević i Dječiji hor Mali princ iz Mrkonjić Grada.

Svečanosti u Kulturnom centru “Petar Kočić” prisustvovali su potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske, Željka Stojičić i načelnici susjednih opština.

U Mrkonjić Gradu otkrivena je jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj u proteklom ratu u kojoj je pronađeno 181 tijelo, a u manjim grobnicama još 176 tijela civila.
Tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM. Iako se zna ko su počinioci, za zločine u Mrkonjić Gradu niko nije odgovarao.