Mrkonjić Grad: Održana 31. tradicionalna manifestacija “Dani kosidbe na Balkani – Memorijal Lazar Laketa“

with Nema komentara

Na 31. tradicionalnoj  manifestacije “Dani kosidbe na Balkani – Memorijal Lazar Laketa”, koja je održana 26. juna 2021. godine, takmičilo se 15 kosaca iz Srbije, Republike Srpske i FBiH, a pobjednik je bio Vuk Vučković iz Rajca kod Ljiga. Nakon osvojene prvog mjesta u košenju trave i laskave titule “Delija Balkane”, Vučković je  u prvom redu  istakao činjenicu da je u Mrkonjić Grad došao da svojim učešćem podrži ovu manifestaciju kako bi se očuvala tradicija. Kada je u pitanju sama organizacija manifestacije “Dani kosidbe na Balkani – Memorijal Lazar Laketa” , Vučković ističe da je i ove godine gostoprimstvo kao i sama organizacija  bila na najboljem nivou za svakog učesnika i posjetioca. U nastavku poslušajte izjavu

Na 31. tradicionalnoj  manifestacije “Dani kosidbe na Balkani – Memorijal Lazar Laketa, održanoj u Turističkom centru Balkana kod Mrkonjić Grada, drugo mjesto osvojio je Miloš Trkulja iz Petrovca, a treće Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

Kosci su se, osim u takmičenju ručnom kosom “varcarkom”, nadmetali i u skoku u dalj, obaranju ruke, obaranju sa brvna i u bacanju kamena s ramena. Titula “Delija Balkane” pripala je, takođe, Vuku Vučkoviću iz Ljiga. U ekipnom takmičenju u košenju prva je bila ekipa Petrovca, druga iz Mrkonjić Grada i treća iz Srbije. Pobjednici su dobili novčane nagrade, kosački alat, pehare i diplome.

Manifestacija je posvećena očuvanju tradicije našeg kraja, odnosno sjećanju na mrkonjićke kosce, kose “varcarke” i običaje.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad, Dragan Vođević ističe da je mrkonjićki kraj nadaleko poznat po kosidbi koja se održava na Balkani, po vrijednim koscima i kosama “varcarkama” sa akcentom da je kosidba zaštitni znak Mrkonjić Grada.  Posebno je naglasio da u narednom periodu organizatori imaju u planu da manifestaciju vremenski prošire i oplemene novim sadržajima. U nastavku poslušajte izjavu

Višegodišnji učesnik u košenju trave na Balkani, Bare Pršlja iz Jajca prisjetio se kako je prvo dolazio da posmatra košenje trave na Balkani, na taj način je učio od mrkonjićkih kosaca, ali sad već tradicionalno, po peti put takmičio se kako sa domaćim koscima tako i sa ostalim učesnicimasa. U nastavku poslušajte izjavu

Prije početka nadmetanja kosaca, služen je parastos i položeno cvijeće na spomen-obilježje Lazaru Laketi, nekadašnjem šampionu Evrope u ručnom košenju trave i osnivaču ove manifestacije.

Na Trgu srpske vojske u Mrkonjić Gradu 25. juna 2021. godine, u okviru svečanosti posvećenih “Danima kosidbe”, održana je 15. Kosačka smotra folklora.

Manifestaciju “Dani kosidbe na Balkani – Memorijal Lazar Laketa” organizovala je Agencija za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad, a pokrovitelj je opština.