Mrkonjić Grad: Održan etno sajam “Čuvari tradicije i običaja“

with Nema komentara

U Mrkonjić Gradu u sklopu slavskih svečanosti, ove godine je po prvi put, održana etno manifestacija “Čuvari tradicije i običaja” s ciljem pružanja mogućnosti domaćim proizvođačima da svoje proizvode prezentuju na adekvatan način.

Načelnik opštine Dragan Vođević rekao je  da se ovaj događaj prvi put organizuje i da su ovdašnji proizvođači izlagali domaća jela, kao što su: med, sir, pivo, rakija, proizvodi iz plasteničke proizvodnje, rukotvorine i kovački zanati.

Proizvođač rakije iz lokalnog Udruženja “MG Savka” Gojko Jović istakao je da Mrkonjić Grad ima prepoznatljivu rakiju koja uvijek na sajmovima dobija zlatne medalje.

Humanitarno udrženja žena je svojim sugrađanima prikazalo tradicionalna jela mrkonjićkog kraja kao što su heljdina i kukuruzna ljevuša, pite raznih vrsta, kao i štrudle, oblande, šape i druge kolače. U nastavku poslušajte izjavu

Članice Udrženja “Naša žena” iz Podrašnice su na izložbu donijele kvalitetan sir koji se pravi po recepturi starijih generacija. U nastavku poslušajte izjavu

Vladimir Jovanović je na održanom sajmu promovisao svoje proizvode od drveta, ikone i razne suvenire, a napomenuo je da ikone pravi u drvetu i da ne koristi nikakve boje. U nastavku poslušajte izjavu

Među izlagačima je bio Milorad Sladojević Đeli nadaleko poznati mrkonjićki kovač i kosac. Tom prilikom on je naveo da je naš kraj bio prepoznatljiv po kovačkom zanatu, te da se i danas radi na tome da kovački zanat ne padne u zaborav. Sladojević je u svojoj dugogodišnjoj tradiciji u nadmetanju u ručnom košenju trave osvojio brojne medalje i priznanja.

Posjetioci su imali priliku da razgovaraju sa proizvođačima, da probaju izložene proizvode, a svu tu etno priču pratila je muzika i igra kulturno-umjetničkog društva.

Etno manifestacijom “Čuvari tradicije i običaja” počelo je obilježavanje krsne slave opštine Mrkonjić Grad – Svetog proroka Ilije i Dana 11. lake mrkonjićke pješadijske brigade.