Mrkonjić Grad: Obilježeno 27 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

with Nema komentara

U Mrkonjić Gradu je u ponedjeljak, 10. oktobra  2022. godine služenjem parastosa u Kapeli Svetog Marka i polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje masovne grobnice i spomenik poginulim borcima u Otadžbinsko-odbrambenom ratu obilježeno 27 godina od stradanja Srba iz 13 zapadnokrajiških opština.

Obilježavanju su prisustvovali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović, te predstavnici Konzulata Srbije, Trećeg pješadijskog ( Republika Srpska ) puka, predstavnici zapadnokrajiških opština, kao i organizacija koje su proistekle iz proteklog rata.

Ministar rada i boračko – invalidske zaštite Duško Milunović u izjavi za medije naglasio je da se ovdje dogodio veliki progon Srba i veliki masakr 1995. godine, gdje je na području 13 zapadnokrajiških opština stradalo 2.214 lica, od kojih je 753 civila. Milunović je podsjetio na činjenicu da do sada niko nije odgovarao po komandnoj odgovornosti, iako je podignuta optužnica protiv komandanta 5. korpusa Armije BiH. Osvrnuo se na činjenicu da su Armija BiH, HVO i hrvatska vojska počinili masovne zločine na ovim prostorima. Ministar je istakao da vjeruje u pravdu i da će doći vrijeme kad će za zločine odgovarati i oni koji su ih počinili nad Srbima. Milunović je naveo da u Odboru za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova obilježavaju ovo veliko stradanje Srba na republičkom nivou, kao jedan od 32 ustanovljena događaja. U nastavku poslušajte izjavu…

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević podsjetio je na činjenicu da je od svih zapadnokrajiških opština, Mrkonjić Grad podnio najveću žrtvu, a pečat tome je i najveća masovna grobnica. Naglasio je da je deseti oktobar crni datum u našoj istoriji, te poziva nosioce javnih i političkih funkcija, koji su uključeni u ovaj proces, da učine sve što je u njihovoj moći da se dođe do pravde. U nastavku poslušajte izjavu

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014,00 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000,00 srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni, i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranima bilo je 10 žena.
Kada je riječ o razaranju, samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608,00 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

Obilježavanje ovog istorijskog datuma organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije i oslobodilačkih ratova.