Mrkonjić Grad: Obilježeno 26 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

with Nema komentara

U Mrkonjić Gradu u nedjelju, 10. oktobra 2021. godine parastosom i polaganjem vijenaca obilježno je 26 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini kada je u združenoj akciji Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH ubijeno 2.014 srpskih vojnika i civila, a protjerano 120.000.

Brojne delegacije položile su vijence kod spomen-obilježja masovne grobnice na pravoslavnom groblju, kao i na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima na Trgu srpske vojske. Prethodno je kod spomen-obilježja masovne grobnice na pravoslavnom groblju služen parastos.

Pomenu su prisustvovali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske na čelu sa potpredsjednikom parlamenta Željkom Stojičić, te izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH general Dragan Vuković.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Duško Milunović nakon što je napravio poveznicu sa onim što se desilo u mjestu Šušnjari kod Sanskog Mosta sa događajima u II svjetskom ratu,  sa tugom je saopštio da ni 26 godina nakon zločina nije podignuta nijedna optužnica protiv komandanata organizovanog zločinačkog poduhvata hrvatskih i muslimanskh snaga protiv Srba u zapadnoj Krajini, te poručio da će BiH biti “nemoguća misija” sve dok odnos prema srpskim žrtvama bude drugačji nego prema onim iz reda drugih naroda. Milunović je podsjetio da su za ove zločine osuđena samo tri lica za ubistva četiri civila, iako su u ovom masovnom zločinu nad srpskim stanovništvom, kako je naglasio, ubijena 753 civila, od kojih 240 žena i 14 djece. U nastavku poslušajte izjavu

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević je podsjetio na činjenicu, da je od svih zapadnokrajiških opština Mrkonjić Grad podnio najveću žrtvu, a pečat tome je i najveća masovna grobnica. Vođević je podsjetio da je opština Mrkonjić Grad podnijela tužbu kod nadležnih institucija da se razmotre ratni zločini i eventualno da se naplati ratna odšteta, međutim, kako je naveo, to je još mrtvo slovo na papiru. Prema posljednjim informacijama, predmet se nalazi kod Tužilaštva BiH i još niko nije procesuiran. U nastavku poslušajte izjavu

Predsjednik Boračke organizacije Šipovo, Mirko Škaljak je naglasio da su  u Mrkonjić Grad  došli da odaju počast vojnicima i civilima koji su pronađeni u mrkonjićkoj masovnoj grobnici. U nastavku poslušajte izjavu

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranima bilo je 10 žena. Kada je riječ o razaranju, samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković, o čemu postoji video-zapis na kojem se vidi kako izdaje naredbu da bude uništeno sve što je srpsko na ovim prostorima.

Za zločine nad Srbima u 13 zapadnokrajiških opština pravdi nisu privedeni neposredni izvršioci zločina, ni odgovorni po komandoj odgovornosti.