Jajce: U susret 39. Pozorišnim igrama BiH

with Nema komentara

Najznačajniji pozorišni kulturni događaj u Bosni i Hercegovini Pozorišne igre BiH, 39-e po redu, održaće se od 28.8. do 3.9.2020. godine. U takmičarskom dijelu gledat ćemo šest predstava koje su prošle selekciju, od 14 koliko ih je bilo u konkurenciji. Ključ grada Jajca ove godine, u sedam festivalskih dana, brižno će čuvati glumac i reditelj Velimir Pšeničnik-Njirić, prvak drame HNK Mostar, glumac s četrdeset godina profesionalnog igranja na pozornici, saopšteno je na Press konferenciji u Jajcu.

Na Press konferenciji selektorica 39. Pozorišnih igara BiH Tina Laco, teatrologinja, glumica i profesorica na Sveučilištu u Mostaru zvanično je objavila rezultate ovogodišnje selekcije Pozorišnih igara BiH, a o Igrama su govorili Edin Hozan – Načelnik opštine Jajce i predsjednik Vijeća Igara i Smiljka Brtan – direktorica JU Doma kulture Jajce i direktorica 39. Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine.

Situacija u kojoj se našao i naš grad, država, ali i cijeli svijet, ograničenja koja su bila na snazi i mjere, nisu nam dozvolili da Igre održimo u njihovom već ustaljen terminu u mjesecu junu. Ne želeći ugroziti ničije zdravlje, a ipak održati Igre, odlučili smo se za pomjeranje termina, a ne odgađanje, jer su nam Pozorišne igre BiH veoma važan događaj. Uz sve izazove koji su pred nama, Igre će se održati u novom terminu za koji mislim da je dobar. Uložićemo napor da spremno dočekamo glumce u gradu i ugostimo sve zaljubljenike u teatar, istakao je Načelnik Opštine Jajce Edin Hozan.

Održavanje 39. Pozorišnih igara BiH  bilo je planirano u periodu od 25. juna do 3. jula ove godine. Međutim, zbog situacije izazvane korona virusom i poštovanjem propisanih mjera zaštite Igre se, ove godine, igraju, odnosno održavaju u pomjerenom terminu, jer Jajce je svjesno da je  pozorište magično mjesto za uvijek nove, neobične susrete sa samim sobom, ljudima i svijetom oko sebe.
Tako će 39. Pozorišne igre BiH biti održane od 28. augusta do 3. septembra 2020. godine.

Osim takmičarskih predstava profesionalnih pozorišta očekuje nas i ove godine bogat prateći program: izložbe, promocije knjiga, hommage nedavno preminulom profesoru i teatrologu Nedžadu Fejziću redovnom sudioniku i nezaobilaznom gostu svih poslijeratnih Igara. Takođe, u organizaciji Doma kulture biće upriličena i radionica za djecu o tome kako nastaje predstava. Okrugli sto nakon svake predstave vodiće Zoran Mlinarević, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, istakla je direktorica JU „Dom kulture“ Jajce i direktorica 39. Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine, Smiljka Brtan koja je uputila riječi zahvalnosti Opštini Jajce i Načelniku Edinu Hozanu za nesebičnu podršku Festivalu, kako u finansijakom tako i u organizacionom smislu.

Selektorica 39. Pozorišnih igara BiH Tina Laco, teatrologinja, glumica i profesorica istakla je da su okolnosti u kojima je radila pri odabiru predstava uveliko otežale njen posao i stavile je na veću odgovornost.

Ono što mi je bilo izazovno ove godine kao selektorici je činjenica da mi je bilo onemogućeno uživati u svim izvedbama teatarski, u njihovoj ljepoti, što teatar razlikuje od svih ostalih medija umjetnosti, jer je to njegova čar, njegov život da se događa ovdje i sada. Dakle, zbog ekranizovanog posredništva, jer smo svi, pa tako i ja, morali prihvatiti okolnosti onakve kakve jesu i donijeti najbolje odluke u takvim okolnostima. Drago mi je da su u ovakvim okolnostima organizatori odlučili da ovaj festival kao najstariji teatarski festival u BiH ne gubi svoj kontinuitet, istakla je selektorica Tina Laco i naglasila da se svih četrnaest prijavljenih predstava mogu svesti pod zajednički nazivnik, magijsku nit stalnog pitanja, a koja povezuje sve ove predstave: Ko smo mi; Ko sam ja kao čovjek?

Odgovor na to pitanje na različite načine nudiće odabrane predstave:

1. „Ukulele Jam“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

2. „Škola za žene“ Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka

3. „Identitluk“ Hrvatskog narodnog kazališta Mostar

4. „Dogville“ Narodnog pozorišta Sarajevo

5. „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla

6. „Nije čovjek ko ne umre“ Pozorišta Prijedor.

Zaljubljenici u pozorište i umjetnost uopće i ove godine moći će uživati uz Pozorišne igre BiH u gradu Jajcu koje već decenijama ljubomorno čuva unutar svojih zidina predivna iskustva, nezaboravna druženja, ali prije svega rađa veliku ljubav prema pozorištu. Vjerujemo da će epidemiološka situacija u zemlji i svijetu biti dobra, i da će se 39. Pozorišne igre održati u najljepšem ljetnom okruženju.

Vrata grada Jajca biće otvorena za glumce i ljubitelje pozorišta od 28. augusta do 3. septembra kada će Ključ grada Jajca biti u rukama glumaca.