Jajce: Prijem za najbolje osnovce i srednjoškolce

with Nema komentara

Načelnik opštine Jajce, Edin Hozan upriličio je prijem za najbolje jajačke osnovce i srednjoškolce. Prijemu su uz učenike generacije četiri osnovne i dvije srednje škole prisustvovali i direktori ovih obrazovnih ustanova.

Čestitke na postignutom uspjehu načelnik opštine Jajce Edin Hozan uputio je učenicima generacije jajačkih škola koji su od početka školovanja u svojim knjižicama bilježili samo petice i naglasio važnost obrazovanja koje će biti u službi prosperiteta naše Bosne i Hercegovine. Obraćajući se mladim Jajčanima i Jajčankama, nosiocima posebne diplome “Učenik generacije”, između ostalog je naglasio:
Čini mi veliku čast čestitati svima vama, vašim nastavnicima, vašim direktorima  i posebno vašim roditeljima. Svi smo ponosni na vas, prije svega vaši rodielji. Vjerujem da ćete biti uspješni i u nastavku obrazovanja. Naša je posebna želja da se i dalje školujete. Najkorisniji ćete biti i sebi i svojim roditeljima i naravno svojoj zajednici ako budete dobro obrazovani, jer budućnost ove zemlje i ove lokalne zajednice najviše zavisi od generacija koje dolaze.

Govoreći o projektima namijenjenim mladima koje već niz godina provodi ova opština, načelnik Hozan je istakao stipendije za redovne studente koji studiraju na državnim univerzitetima, potom predstavio program prvog radnog iskustva, odnosno jednogodišnjeg plaćenog volonterskog staža koji lokalna zajednica omogući svima koji se sa fakultetskom diplomom vrate u Jajce. Već nekoliko godina opština Jajce kroz projekte podrške pomaže mladima u pokretanju vlastitog biznisa, a kako je naglasio načelnik Hozan u svom obraćanju najboljim osnovcima i srednjoškolcima, od nove školske godine opština Jajce bi trebala uvesti i novi program stipendiranja deficitarnih zanimanja u srednjim školama.

Vi radite ono što se od vas očekuje i budite dobri u tome. Učite. A ovo je dio onoga što lokalna zajednica čini za vas. Vjerujem da ćete imati patriotizma za ovu zemlju, za ovu lokalnu zajednicu i da ćete svu svoju budućnost usmjeriti na gradnju i izgradnju vaše zemlje i vas samih u vašoj zemlji i ovdje u Jajcu, u vašem gradu. Još jednom svima onima koji su učestvovali u uspjehu koji ste postigli ja vam čestitam, istakao je Načelnik Hozan.

Opština Jajce do sada je, u proteklih sedam godina ispratila i nagradila za dobre uspjehe 114 osnovaca i 49 srednjoškolaca – učenika generacije i s ponosom se može reći da je malo opština u Bosni i Hercegovini koje na ovakav način nagrađuju znanje.

Uz ružu za najbolje učenice, Načelnik Hozan uručio je novčane poklone, dar opštine Jajce, za ukupno 23 učenika generacije u iznosu od po 200 KM za najbolje osnovce, a za najbolje srednjoškolce u iznosu od po 500 KM.

Zahvaljujući na upriličenom prijemu, direktor srednje škole „Nikola Šop“, Hrvoje Jurina čestitao je najboljim učenicima, poželio uspjeh budućim studentima i dobrodošlicu u ovu školu najboljim osnovcima, te zahvalio opštini Jajce na potpori koju pruža školi i učenicima.
U ime najboljih učenika, opštini Jajce, profesorima i nastavnicima zahvalio se Elmin Poturović poželjevši uspjeh u nastavku školovanja svojim kolegama uz želju za neki novi susret koji će slaviti njihove nove uspjehe.

Najbolji srednjoškolci ostvarili su pravo i na opštinsku stipendiju, a pred budućim srednjoškolcima je novi izazov, nastaviti sa nizanjem petica.