6. februara snimanje filma ”SVJEDOK“ u Mrkonjić Gradu

with Nema komentara

U nedjelju, 6. februara 2022. godine, na Gradskom groblju u Mrkonjić Gradu snimaće se kadrovi filma “Svjedok”, istorijsko-vrijednosnog filma o ratnom putu patologa dr Zorana Stankovića i njegovom boravku tokom rata u Republici Srpskoj i BiH.

Film zajednički realizuju Radio-televizija Republike Srpske i Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica, s akcentom na biografiju, svjedočenje i arhivsku građu najpoznatijeg srpskog patologa.

Podršku u snimanju filma pružiće i opština Mrkonjić Grad, a načelnik opštine Dragan Vođević izrazio je zahvalnost reditelju i RTRS-u, koji su prepoznali značaj snimanja ovog filma, naglašavajući da je Mrkonjić Grad simbol stradanja u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, gdje je otkrivena najveća masovna grobnica. Načelnik je pozvao sve sugrađane, kao i komšije iz Jezera, Šipova i Ribnika, da se odazovu pozivu, i na taj način daju doprinos u snimanju istorijskog filma, u nadi da će ovaj film prikazati pravu istinu o dešavanjima u našem gradu tokom poslednjeg rata. U nastavku poslušajte izjavu

Denis Bojić, reditelj filma, uz zahvalnost načelniku opštine Mrkonjić Grad na podršci, pozvao je stanovnike Mrkonjić Grada da odaju počast žrtvama, navodeći da će u nedjelju, 6. februara od 10.30h na Gradskom groblju biti snimani kadrovi filma, upućujući i poseban poziv svjedocima i akterima pomenutih događaja, da dođu i stanu pred kameru, obzirom da će kad njih ne bude, na kraju ostati istina onakva kakva je zapisana i zabilježena. U nastavku poslušajte izjavu

Patolog Zoran Stanković obdukovao je više od 7.500 tijela tokom svoje profesionalne karijere i ovo je priča koja će u mnogome da osvijetli ono što se dešavalo na ovim prostorima.