U Mrkonjić Gradu predstavljene poslovne ideje u sklopu YEP projekta

with Nema komentara

Projekat zapošljavanja mladih (YEP), čije provođenje u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske, i Opštine Mrkonjić Grada, Jajca, Jezera, Bosanskog Petrovca i Petrovca-Drinića, u ponedjeljak, 09.07.2018. godine u Mrkonjić Gradu su organizovali javno predstavljanje poslovnih poduhvata koje su u posljednja tri mjeseca kroz YEP Inkubator poslovnih ideja razvijali preduzetnici sa područja ovih opština. Predstavljeno je 8 poslovnih ideja iz raznih oblasti.

Prisutne je ispred opštine Mrkonjić Grad pozdravio predsjednik SO Milenko Milekić koji je istakao da je ovo značajna podrška razvoju preduzetništva mladih i da opština Mrkonjić Grad izdvaja značajna sredstva za realizaciju programa za podsticaj privrednog razvoja, komponenta podsticaj samozapošljavanju.

Opštine Mrkonjić Grad, Jajce, Jezero, Bosanski Petrovac, Petrovac-Drinić i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), podržan od strane Vlade Švicarske, prošle godine potpisali su Ugovor o saradnji na realizaciji YEP Inkubatora poslovnih ideja na području navedenih opština. Kao rezultat ove saradnje, grupa od 27 polaznika je u periodu februar – juni, prošla intenzivan program podrške za unapređenje preduzetničkih vještina, razvoj poslovnih modela i izradu potpunih biznis planova.

Dženan Trbić, predstavnik YEP projekta, tom prilikom je rekao da predstavljanjem projekata imamo  riliku da vidimo šta su rezultati rada u prethodna tri mjeseca ovih preduzetnika, odnosno njihovih poslovnih ideja. U nastavku poslušajte izjavu

Šef odsjeka za društvene djelatnosti – Tijana Rađević Drljača izdvojila je ovo samo kao jedan od segmenata razvoja preduzetništva kod mladih. U nastavku poslušajte izjavu

Stručnoj komisiji, u čijem radu su učestvovali predstavnici YEP-a, Opština Mrkonjić Grad, Jajce i Bosanski Petrovac, Zavod za zapošljavanje RS, te nezavisni ekspert, se od ove grupe predstavilo 8 poduzetnika sa detaljnim prikazom svojih poslovnih prijedloga. Sa ovim poduzetnicima, YEP pokreće pregovore o finansijskoj podršci, koja će biti prilagođena specifičnostima njihovih poslovnih planova. U roku od 60 dana, očekuje se pokretanje odabranih poslovnih subjekata i početak komercijalnih aktivnosti.

Jedan od biznisa koji će se podržati je „Mobilni tim MG“ i tu poslovnu ideju implemenitaraće Snježana Lukić, koja je naglasila da postoji potreba za pružanjem ovakvog vida pomoći starijim i iznemoglim licima. U nastavku poslušajte izjavu

Sa područja opštine Mrkonjić Grad realizovaće se i biznis ideja “Uzgoj tovnih pilića” koju je predstavila Milena Todorović. 

Takođe, polaznicima koji su prošli obuku dodijeljeni su i sertifikati o pohađanju YEP inkubatora poslovnih ideja.