U Mrkonjić Gradu patrijarh Irinej osveštao novoizgrađeni Hram Svetog Save

with Nema komentara

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je u četvrtak, 02.08.2018. godine osveštao novoizgrađeni Hram Svetog Save u Mrkonjić Gradu, u prisustvu velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve /SPC/, visokih zvaničnika Republike Srpske i predstavnika lokalne samouprave.

Osveštanje Hrama i Svetu arhijerejske liturgije predvodio je patrijarh Irinej, uz sasluženje Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, vladike raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija, vladike banjalučkog Jefrema, vladike bihaćko-petrovačkog Sergija, episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, igumana Manastira Hilandar arhimandrita Metodija, igumana Vasilija iz Grčke, igumana Manastira Velika Remeta Stefana i lokalnog sveštenstva.

Ovom svečanom činu prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić, predsjednik DNS-a Marko Pavić, te brojni vjernici.

Patrijarh Irinej u obraćanju vjernicima naglasio je da je podizanje Hrama Svetom Savi veliko i najveće djelo koje može da učini jedan ktitor.

On je rekao da je Mladen Milanović, koji je ktitor ovog hrama, skroman čovjek koji poput srpskog kralja Milutina, koji je podigao više od 40 crkava u svoje vrijeme, slijedi sveti put i primjer. “Narod koji ima ovakve ktitore, koji podižu svete hramove, nikada neće propasti. Potrebni su nam ovakvi ljudi i dela u ovom turbulentnom vremenu. Hramovima koje imamo divimo se i mi i celi svet”, rekao je patrijarh Irinej. On je istakao da će ovaj hram, čija je izgradnja počela 2007. godine, živjeti i poslije hiljadu godina “da nam pomogne da postanemo Crkva Boga Živoga i Duha Svetoga”. Patrijarh Irinej je podsjetio da se uskoro obilježava osam vijekova srpske crkve i dodao da je ovaj hram “divan doprinos tome, zajedno sa svetim hramom na Vračaru u Beogradu”.

Ktitor Hrama Svetog Save Mladen Milanović rekao je da stoji u ovom hramu pun radosti, ponosa i osjećaja smirenja i odgovornosti. “Sveti Sava nam je dao sve plemenito što imamo u duhovnoj i materijalnoj sferi našeg življenja”, rekao je Milanović. On je naglasio da se moli Gospodu i Svetom Savi da prime ovaj hram kao dar i da ovo crkveno zdanje postane svetinja u kojoj Bog obitava. “Prinosimo ovaj dar Bogu, Svetom Savi, SPC, srpskom narodu, Mrkonjić Gradu, građanima i vjernicima”, rekao je Milanović.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik kazao je da su osveštanje Hrama Svetog Save u Mrkonjić Gradu i dolazak Njegove svetosti patrijarha Irineja važni za Republiku Srpsku, predsjednik je zahvalio ktitoru Mladenu Milanoviću što je odlučio da na ovaj način trajno obilježi svoju pripadnost srpskom narodu i pravoslavnoj vjeri. U nastavku poslušajte izjavu

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović istakla je da je ovo izuzetno važan dan i za Mrkonjić Grad i za Republiku Srpsku. U nastavku poslušajte izjavu

Nakon osveštanja Hrama Svetog Save, Njegova svetost patrijarh Irinej je sa vladikama osveštao i parohijski dom u okviru Hrama.