U Mrkonjić Gradu obilježene 23 godine od stradanja Srba zapadne Krajine

with Nema komentara

Povodom 23 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini u kapeli Svetog apostola Marka na Pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu u srijedu, 10.10.2018. godine služen je parastos za sve stradale u proteklom ratu.

Nakon parastosa položeni su vijenci na spomen-obilježje masovne grobnice na ovom groblju, kao i na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima Otadžbinsko-odbrambenog rata na Trgu srpske vojske.

Vijence su položile brojne delegacije i pojedinci, među kojima i izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić, ministri u Vladi Srpske Milenko Savanović i Zoran Tegeltija, predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić, te konzul Srbije u Banjaluci Dragan Protić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, podsjetio je da su se na ovim prostorima 1995. godine desili stravični zločini koji su realizacija davno osmišljenog projekta da Srba ne smije biti zapadno od Drine. On je dodao da boli činjenica što zločinci još nisu procesuirani, iako je Republika Srpska reagovala preko Tužilaštva BiH i međunarodnog suda u Hagu. U nastavku poslušajte izjavu

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, istakao je da najviše boli činjenica što pravde nema samo za Srbe i srpske žrtve. U nastavku poslušajte izjavu

Načelnica opštine Mrkonjić Grada Divna Aničić apeluje da Tužilaštvo BiH konačno “izvadi iz ladica” predmet o zločinu na ovim prostorima i da se procesuira. U nastavku poslušajte izjavu

Porodice žrtava ne gube nadu da će pravda jednog dana ipak stići. Ljiljana Perić je u masovnoj grobnici u Mrkonjić Gradu pronašla tijela oca Dušana, strica Milorada i brata Slobodana Crnčevića.

Hrvatska vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je u septembru i oktobru 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom – Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

Te opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage ubile su 1.644 vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je 680 miliona KM. Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranim je 10 žena.

U manjim grobnicama u toj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković, o čemu postoji video-zapis na kome se vidi kako izdaje naredbu da se uništi sve što je srpsko na ovim prostorima.

Iako su poznati i nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.