Slaven Balać – mladi virtuoz na klarinetu

with Nema komentara

Slaven Balać (14), rođen 03.04.2003. godine u Novom Sadu, Republika Srbija. Sin Mirjane i Slobodana Balać, svoje interesovanje za muziku pokazuje već u sedmoj godini života, kada postaje učenik svog oca. Od tog momenta svoj talenat i interesovanje za klarinet smatra svojim pozivom. Nakon te spoznaje, roditelji odlučuju da podrede svoje umjetničke ambicije sinu, podržavajući ga u ostvarivanju strategijskih ciljeva i operativnih performansi koje definišu izvođačku djelatnost i razvojne faze sopstvenog muzičkog izraza. Kako bi se što više posvetio klarinetu, ispunjavajući lične standarde i ambiciju za postizanjem uspjeha u polju umjetnosti, uspješno je sproveo proces akceleracije u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Novom Sadu. Svoje ubrzano napredovanje nastavlja i u srednjoj muzičkoj školi “Isidor Bajić“ u kojoj za jednu školsku godinu završava prvi i drugi razred. Vrijednim, svakodnevnim radom i upornim vježbanjem, interpretirajući djela velikana klarinetske literature, skreće pažnju šire društvene zajednice (domaće i inostrane) na svoj samopregoran rad u domenu izvođaštva na klarinetu. Svoje prve uspjehe bilježi na sledećim takmičenjima:

-Prva nagrada na „IX Medjunarodno takmičenje duvačkih instrumenata“ Požarevac, 2012. g.
-Prva nagrada na „Concours International De clarinette“ Velizi Vilacoblay, Pariz, Francuska, 2013. g.
-LAUREAT-prva nagrada na „Internacionalno takmičenje „Davorin Jenko“, Beograd, 2013. g.
-Prva nagrada na „X Medjunarodno takmičenje duvača“, Požarevac, 2013. g.
-Prva nagrada na „International competitin of young musicians „Ohrid Pearls“, Ohrid, Makedonija, 2013. g.
-Srebrna plaketa na „2. Mednorodno tekmovanje mladih pihalcev „EMONA 2013“, Ljubljana, Slovenija, 2013. g. (nagrada za najbolje izvođenje obavezne kompozicije- sedmodnevni seminar u Podsredi-Slovenija).
-Prva Gold nagrada na „9. “Femus”, Subotica, 2014. g.
-LAUREAT-prva nagrada na „Memorijal, “Dušan Protić”, Beograd, 2014. g.
-Druga nagrada na “Czech Clarinet Art”, Horice V pod Krkonoši, Češka Republika, 2014. g.
-Prva nagrada na „Svirel“, Štanjel, Slovenija, 2014. g. (nagrada-klarinet).
-Prva nagrada na „11. Takmičenje drvenih duvača“, Požarevac, 2014. g.
-Prva nagrada na „12. Concours per Clarinetto „Cita da Carlino“, Karlino, Italija, 2014. g.
-Prva nagrada na „12. Takmičenje drvenih duvača“, Požarevac. 2015. g.
-Prva nagrada 100 bodova na „Međunarodno takmičenje “Mladi virtuoz”, Beograd, 2015. g
-Prva nagrada na „Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, Beograd, (disciplina kamerni sastav) 2016. g.
-Prva nagrada na „13. Takmičenje drvenih duvača“, Požarevac, 2016. g.
-Prva nagrada na „13. Takmičenje drvenih duvača“, Požarevac, (disciplina kamerni sastav) 2016. g.
-Prva nagrada 100 bodova na „60. Republički festival muzičkih i baletskih škola Srbije, Zaječar, 2016. g.
-Prva nagrada na „Međunarodo takmičenje “Mladi virtuoz”, Beograd, 2016. g.
-Prva nagrada na „13. Majski susreti mladih muzičara“, Lazarevac, 2016. g.
-Prva nagrada na „Prvo takmičenje savremene srpske muzike“, Beograd, 2017. g.
-Gran pri na „Moskovski međunarodni festival Slovenske muzike „Balakirjev“, Moskva, Rusija, 2017.
-Prva nagrada 100 bodova na „14. Majski susreti mladih muzičara“, Lazarevac, 2017.
-Specijalna nagrada za izuzetne tehničke i muzičke sposobnosti na „Međunarodni muzički festival “Musica Kronstadt“, Brašov, Rumunija, 2017. g.
-Prva nagrada na festivalu „ Dunavska sonata“, Novi Sad, 2017. g.
-Laureat „BELBRAND NAGRADA“ Evroazijske ekonomske unije, Minsk, Belorusija, 2017. g.

Nosilac je 26 prvih nagrada, gran prija i dva laureata, 8 drugih i dve treće nagrade u Srbiji, Francuskoj, Italiji, Makedoniji, Češkoj Republici, Rusiji, Belorusiji, Rumuniji i Sloveniji.

Kao jedini učesnik iz Srbije i najmlađi polaznik, uspješno je završio seminar klarineta u Podsredi (Slovenija) kod prof. Andreja Zupan koji mu je dodijeljen kao specijalna nagrada za izuzetno izvođenje obavezne kompozicije domaćeg autora na takmičenju „Emona“ u Ljubljani 2013. godine.

Pohađao je seminar i Međunarodnu radionicu za duvačke instrumente u Crnoj Gori kod prof. Sofije Molčanove-Nemačka. Na prestižnom Mc-Gill univerzitetu u Kanadi pohađao je masterklas kod prof. Alana Deganje-Montreal, Kvebek, i prof. Dejvida Krakauera-SAD. Svoja znanja usavršavao je na časovima i masterklasu kod prof. Ralf Manoa (Nemačka), Emil Višeneskua i Horia Dumitračea (Rumunija). Kao solista nastupao je ispred gudačkog orkestra MŠ “Isidor Bajić” iz Novog Sada i duvačkog orkestra “Morahalom” – Mađarska, a kao kamerni muzičar u koncertnoj dvorani Kolarčeve zadužbine i svečanoj sali beogradske filharmonije. Stalni je član i solista Filharmonije mladih “Borislav Pašćan” sa kojom je nastupao u Domu kulture Novi Bečej, novosadskoj Sinagogi, Narodnom pozorištu i Ruskom domu u Beogradu pod upravom maestra Đorđa Pavlovića. Imao je čast da nastupi u Palati Srbija pred predsjednikom države i Patrijarhom Irinejom. Nastupao je kao solista ispred Zrenjaninskog kamernog orkestra sa dirigentom Aleksandrom Kojićem. U namjeri da proširi sopstvene potencijale kako bi proaktivno razvio svoju umetničku karijeru, pridružio se velikoj zajednici globalno orijentisanih mladih ljudi djelujući kao član i solista Kamernog sastava i Narodnog orkestra Ansambla „Vila“ iz Novog Sada.

Do sada je imao osam solističih koncerata u Novom Bečeju, Lazarevcu, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu, Morahalomu (Mađarska) i preko 160 javnih nastupa u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, Francuskoj, Češkoj Republici, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Rusiji, Belorusiji i Kanadi.
Svoj doprinos zajednici dao je uzimanjem učešća na dva humanitarna koncerta: u Montrealu (Kanada) za decu Ukrajine i Sirije, i drugi u Novom Sadu pod nazivom „Podržimo humanost, održimo tradiciju“ u Novosadskoj Sinagogi 2015 godine.

Od maja 2017. najmlađi je član Udruženja muzičkih umjetnika Srbije. Pored ove najveće nagrade koja se dodjeljuje u Srbiji iz oblasti umjetnosti, na svečanom koncertu koji je održan u nedelju 27. avgusta 2017. u Narodnom pozorištu u Beogradu, uz učešće FM “Borislav Pašćan“, Slavenu je, uz diplomu LAUREAT za 2017. godinu, dodijeljena statueta „BELBRAND NAGRADA“. Nagrada je dodijeljena u selekciji mladih muzičara do 31 godine starosti. Pored visokih zvaničnika evroazijske ekonomske komisije, nominaciji nagrade prisustvovali su predstavnici nacionalnih muzičkih udruženja i mas-medija. Član je Internacionalne asocijacije za muzičku edukaciju „ISME“- Australija.