Slava opštine Mrkonjić Grad – Služen parastos za poginule borce

with Nema komentara

Parastos za borce poginule u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu služen je u srijedu, 01.08.2018. godine u kapeli Svetog apostola Marka u Mrkonjić Gradu povodom krsne slave opštine i Dana 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade – Svetog proroka Ilije.

Tim povodom položeno je cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na groblju i na centralno spomen-obilježje na Trgu srpske vojske.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić istakla je da je ova opština u proteklom ratu bila na braniku otadžbine i da je zaslužna za stvaranje Republike Srpske. “Pronašli smo najveću masovnu grobnicu, a za te zločine još niko nije odgovarao. Nama ostaje da se sjećamo onih koji su stradali i da se brinemo za porodice poginulih”, rekla je Aničićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović rekao je da je 11. mrkonjićka brigada dala ogroman doprinos u odbrani i stvaranju Republike Srpske i da je ovo prilika da se svi prisjete i pokažu neizmjernu zahvalnost stradalim borcima. U nastavku poslušajte izjavu

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske, Duško Miletić rekao je da je ovu brigadu u ratu odlikovao predsjednik Srpske Medaljom Petra Mrkonjića. “Brigada je imala slavni ratni put, učestvovala je u stvaranju Republike Srpske sa ostalim jedinicama Vojske Srpske i sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske. To je bilo vrijeme kada su se životi branili životima”, naglasio je Miletić.

Komandant 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade, Radovan Ilić podsjetio je da je brigada formirana u avgustu 1992. godine, da je bila u sastavu Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, te da je učestvovala na gotovo svim ratištima Srpske. U nastavku poslušajte izjavu