Savjetovanje arhivskih radnika BiH i obilježavanje Međunarodnog dana i Evropska noć muzeja

with Nema komentara

Savjetovanje arhivskih radnika Bosne i Hercegovine

U organizaciji Arhivističkog udruženja BiH, čiji je domaćin je Kantonalni arhiv Travnik u Jajcu će, od 17.05. do 19.05.2017. godine, biti održano Savjetovanje arhivskih radnika Bosne i Hercegovine. Teme ovogodišnjeg Savjetovanja su: Arhivska građa socijalističkog perioda – stanje, zaštita, korištenje i Arhivi i informatičko okruženje. U okviru ovog događaja 17.05. u Jajcu je otvorena Izložba Kantonalnog arhiva Travnik „Vremeplovom kroz gradove našeg kantona“.

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja 2017. godine
Program manifestacije u Etno muzeju Jajca

Povodom Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja 2017. godine Javna ustanova „Agencija za kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ u periodu od 18.05. do 21.05.2017. godine, organizovaće niz događaja u Etno muzeju Jajca.

Međunarodni dan muzeja još od 1977. godine organizuje Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM) u cilju podizanja svijesti o muzejima kao važnom sredstvu kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja uzajamnog razumijevanja, saradnje i mira među ljudima. Tema za 2017. godinu je Muzeji i sporne istorije – govoriti o neizrecivom u muzejima, kojom se, između ostalog, naglašava značajan doprinos muzeja savremenom društvu.