Obilježene 22 godine od stradanja Srba zapadne Krajine

with Nema komentara

U utorak, 10.10.2017. godine u Mrkonjić Gradu obilježeno je 22. godine od stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština u jesen 1995. godine, kada su Hrvatske oružane snage, HVO i takozvana Armija BiH protjerale 120.000 Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta i počinile stravičan zločin.

Obilježavanje je počelo služenjem parastosa u Kapeli Svetog Marka i polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje masovne grobnice u pravoslavnom groblju.
Delegacije su potom položile vijence i na Trgu srpske vojske na centralno Spomen-obilježje borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega je otvorena izložba fotografija o stradanju Srba u Mrkonjić Gradu i prikazan dokumentarni film “Okupacija u 117 slika”.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, ministar finansija Zoran Tegeltija, potpredsjednica Narodne skupštine Željka Stojičić,poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, te predstavnici boračkih organizacija i nalečnici zapadnokrajiških opština.
 
Predsjednik Srpske Milorad Dodik, rekao je da se na ovom području dogodio klasičan primjer agresije hrvatske vojske, ali i da je veličanstveno vidjeti da su se ljudi ponovo vratili na svoja ognjišta. U nastavku poslušajte izjavu
 
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović dodao je da Srbi treba da budu jedinstveni u političkom i svakom drugom obliku jer je riječ o njihovom biološkom opstanku i opstanku na ovim prostorima. U nastavku poslušajte izjavu
 
Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić izrazila je uvjerenje da će jednog dana stići pravda i da će biti suđeno za zločine počinjene u Mrkonjić Gradu. U nastavku poslušajte izjavu
 
Porodice žrtava su ogorčene i ne vjeruju da će pravda stići. Petar Mitrić je u mrkonjićkoj masovnoj grobnici pronašao rođenog brata i dva brata od strica. U nastavku poslušajte izjavu
 
Hrvatska regularna vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je u septembru i oktobru 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom – Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni.
Ove opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage ubile su 1.644 vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile.
Za zločine još niko nije odgovarao.