Mrkonjić Grad: „Živa biblioteka“ promoviše ljudska prava i ravnopravnost, širi mir i toleranciju

with Nema komentara

U utorak, 06.11.2018. godine učenici četvrtih razreda Gimnazije i njihovi predmetni profesori posjetili su ”Živu biblioteku” u skupštinskoj sali Opštine Mrkonjić Grad, gdje su imali priliku da pročitaju četiri žive knjige. Među njima su se nalazili član porodice nestalih, raseljeno lice, bivši ovisnik i civilna žrtva rata.

Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta rekao je da se „Živa biblioteka“ organizuje u sklopu projekta PRO-Budućnost, te da je Opština Mrkonjić Grad uključena u ovaj projekat. U nastavku poslušajte izjavu

Ova biblioteka predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije. Knjige ove biblioteke su živi ljudi, pripadnici društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi.

„Živa biblioteka“ funkcioniše kao prava biblioteka, gdje čitaoci dolaze da pozajme „knjigu“ na određeno vrijeme i na taj način „knjige“ prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije. Ovaj projekat se realizuje u 70 opština i gradova u Bosni i Hercegovini, a cilj je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima.