Mrkonjić Grad: služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježju povodom Dana opštine

with Nema komentara

U kapeli Svetog apostola Marka u Mrkonjić Gradu u ponedjeljak, 04.02.2019. godine, povodom Dana opštine, služen je parastos za stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na pravoslavnom groblju.

Načelnica Divna Aničić čestitala je svim stanovnicima Dan opštine, i tom prilikom istakla da je četvrti februar svim mrkonjićanima i tužan i radostan dan, a da su osjećanja pomiješana. “Prvo zbog svih onih koje smo izgubili i koji su dali živote , a drugo zato što smo se ipak vratili i digli grad iz pepela”, dodala je načelnica. U nastavku poslušajte izjavu

Predsjednik predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske, Duško Miletić napomenuo je kakav se stravičan zločin desio ovdje, a za koji niko nije odgovarao.  U nastavku poslušajte izjavu

Zdravko Karać, koji je u masovnoj grobnici pronašao brata Nedeljka i punicu Milevu Lekić, kaže da je prisustvovao ekshumaciji od prvog do posljednjeg dana. U nastavku poslušajte izjavu

Parastosu su prisustvovali, između ostalih, potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić i narodni poslanik Zoran Tegeltija.

Dan opštine je ustanovljen kao dan sjećanja na 4. februar 1996. godine, kada su se, poslije petomjesečnog izbjeglištva, Mrkonjićani vratili na svoja ognjišta. 

Jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj otkrivena je u Mrkonjić Gradu, gdje je pronađeno 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske. Među ekshumiranim je deset žena. U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske. 

Na području opštine Mrkonjić Grad tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM.