Mrkonjić Grad: promovisana publikacija „Demografski problemi Republike Srpske“

with Nema komentara

Publikacija pod nazivom „Demografski problemi Republike Srpske” nastala je kao plod naučnog skupa pod nazivom „Obnova naroda Svetog Save, sa posebnim osvrtom na demografske probleme Republike Srpske“, koji je organizovan 9. novembra 2017. godine u Mrkonjić Gradu. Skup je organizovalo Udruženje građana „Obnova naroda Svetog Save “ i Udruženje „Jasenovac-Donja Gradina“, a pokrovitelj skupa bila je načelnica opštine Divna Aničić.

Cilj skupa i publikacije je da se pojedincima i lokalnim zajednicama predstave ne samo problemi u vezi sa padom nataliteta u Republici Srpskoj, već i da se predlože mjere koje bi doprinijele povećanju nataliteta, podsticajnoj populacionoj politici i biološkom opstanku srpskog naroda na ovim područjima.

Drago Mandić, predsjednik Udruženja „Obnova naroda Svetog Save“ istakao je da je za poboljšanje demografske slike neophodna promjena svijesti naroda, uz ekonomske mjere i podršku institucija. U nastavku poslušajte izjavu

Saša Aćić iz Udruženja „Jasenovac-Donja Gradina“, kazao je da nova populaciona politika Republike Srpske, koja bi trebala da obuhvati naredni period od deset do dvadeset godina, treba da teži boljim rezultatima na ovom polju, a da je krajnji cilj postavljanje uloge majke na pijedestal u našoj republici. U nastavku poslušajte izjavu

Glavni i odgovorni urednik publikacije je prof. dr Vladimir Lukić, a sadržaj publikacije čine tekstovi istaknutih profesora i doktora nauka iz oblasti demografije, ekonomije, teologije, književnosti, prava, ekologije.