Mrkonjić Grad: Održana tribina ”Buđenje naroda”

with Nema komentara

U četvrtak, 3. septembra 2019. godine u organizaciji Udruženja građana ”Obnova naroda Svetog Save” i Udruženja građana ”Jasenovac” – D. Gradina” u opštini Mrkonjić Grad održana je tribina ”Buđenje naroda”.

Na tribini su govorili Saša Aćić, predsjednik UG ”Jasenovac- D. Gradina” i prof.dr Draško Marinković, a tribini su prisustvovali i učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola.

Aćić je rekao da na ovaj način nastoje da promovišu  mjere populacione politike u Republici Srpskoj koje treba da imaju za cilj obnovu naroda Svetog Save. U nastavku poslušajte izjavu

Draško Marinković iz Centra za demografska istraživanja RS, kazao je da žele prisutne da upoznaju sa aktuelnom demografskom situacijom u Republici Srpskoj, kao i da predlože neke od mjera populacione politike.”Centar je na prijedlog predsjednice Republike Željke Cvijanović  napravio prijedlog mjera populacione politike za naredni period, a sada je na institucijama da provode neke od tih mjera. Mislim da bi u nekom narednom periodu mogli očekivati poboljšanje bar u domenu da se zadrži broj rođene djece”, rekao je Marinković.

Drago Mandić, predsjednik Udruženja ”Obnova naroda Svetog Save” rekao je da je cilj udruženja buđenje naroda, te da su zahvalni mjerama populacione politike koje je donijela Vlada RS. U nastavku poslušajte izjavu

Posljednjih godina Vlada Srpske je uvela niz mjera kao pomoć u podizanju nataliteta, a to su podrška majci, novorođenčetu i porodici, stambeni krediti za mlade bračne parove, besplatni udžbenici za osnovce prvog i drugog razreda, dječiji dodaci, podrška nezaposlenim porodiljama i druge mjere.