Mrkonjić Grad: održana svečana akademija

with Nema komentara

U Kulturnom centru “Petar Kočić” u Mrkonjić Gradu u ponedjeljak, 04.02.2019. godine održana je svečana akademija povodom Dana opštine, a koji se obilježava u znak sjećanja na 4. februar 1996. godine, dan kada su se stanovnici vratili na svoja ognjišta poslije petomjesečnog izbjeglištva.

Načelnik opštine Divna Aničić istakla je da se u periodu od prošlog Dana opštine da sada desilo mnogo značajnih događaja, a da je najradosniji bio osveštanje Hrama Svetog Save uz prisustvo i blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, otvorena je i hidroelektrana “Bočac dva“, a održan je i veliki skup sa poljoprivrednicima u Podrašnici. “Stabilan je broj zaposlenih, prisutan je veliki aktivizam nevladinih organizacija, a javne ustanove i preduzeća posluju pozitivno” dodaje načelnica. U nastavku poslušajte izjavu

Tokom svečane akademije uspješni i zaslužni pojedinci i kolektivi nagrađeni su zahvalnicama i poveljama opštine.

Povelju počasnog građanina opštine Mrkonjić Grad sa zlatnim simbolom opštine posthumno su dobili Đuro Marić za izuzetan doprinos u razvoju nauke i obrazovanja i Radoslav Gašić, takođe posthumno, za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti. 

Povelju opštine Mrkonjić Grad sa zlatnim simbolom opštine dobile su 11. Laka pješadijska brigada i Sedma motorizovana brigada za izuzetno ispoljenu hrabrost i požrtvovanost u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pohvalama su nagrađeni Slavko Nikolčić i Zdenko Savanović iz Beograda za značajan doprinos u održanju i unapređenju odnosa između Udruženja Mrkonjićana iz Beograda i opštine Mrkonjić Grad.

Sekretar Udruženja mrkonjićana u Beogradu Slavko Nikolčić kaže da priznanje koje je dobio, znači mnogo njemu lično, i svima u Udruženju u Beogradu koji pokušavaju da održe i njeguju tradiciju i običaje naših krajeva u Beogradu, a ovim priznanjem opština Mrkonjić Grad je svima njima pokazala da nisu zaboravljeni. U nastavku poslušajte izjavu

Pohvale su dobili i mladi inovatori – tim informatičke sekcije Gimnazije za značajna ostvarenja u oblasti nauke i tehnologije, te Petar Lakić, Vladimir Vidić i Mirko Galić za posebno ispoljenu hrabrost i humanost.

Jedan od komandanata Sedme motorizovane brigade Dane Marić rekao je da je ova brigada dala 310 žrtava za temelje Republike Srpske i da im ovo priznanje mnogo znači. U nastavku poslušajte izjavu

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su hor i orkestar Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”, glumci Narodnog pozorišta Srpske Ivan Perković, Goran Jokić i Mirela Predojević, glumac Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad Nebojša Kalaba i  Dječiji hor “Mali princ”.

Svečanosti su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo valdika bihaćko-petrovački Sergije, gradonačelnik grada Banja Luka Igor Radojičić, načelnici opština, kao i brojni predstavnici javnog i političkog života Republike Srpske.

Svečana akademija je samo jedan u nizu događaja posvećenih obilježavanju Dana opštine.