Književnica Laura Barna o liku i djelu Isidore Sekulić

with Nema komentara

U petak, 14.12.2018. godine u prepunoj sali čitaonice JU “Narodna biblioteka” Mrkonjić Grad, a povodom 60 godina od smrti Isidore Sekulić, održano je veče posvećeno liku i djelu srpske književnice Isidore Sekulić – ISIDORA. O njenom liku i djelu govorila je književnica i istoričarka umjetnosti Laura Barna. Tom prilikom književnica je kazala da je njen istraživački rad, o životu i stvaralaštvu Isidore Sekulić  trajao otprilike šest godina, a da je knjiga objavljena 2008. godne. U nastavku poslušajte izjavu

Laura Barna je članica Udruženja književnika Srbije i Upravnog odbora Fonda „Isidora Sekulić“. Poznata je po brojnim romanima, esejima i pripovjetkama, kao i djelima iz oblasti izučavanja istorije umjetnosti. Priče i eseji zastupljeni su u mnogim antologijama, zbornicima i almanasima, a prevođene su na engleski, mađarski i poljski jezik. Živi u Beogradu, stvara gdje je „slučaj“ odredi.

Njen roman „Moja poslednja glavobolja“ iz 2008. godine bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Laura Barna osvjetljava u ovom romanu lik Isidore Sekulić iznutra, njenim vlastitim kontemplacijama i protivrječnostima.

Osim predavanja prikazan je i dokumentarni film „Isidora“ koji je bio uvodni dio Projekta ISIDORA, u kome je Laura Barna, kao autorka izložbe, govorila o pojedinim eksponatima i na taj način hronološki opisala najvažnija dešavanja, ljude i događaje iz života naše književnice.

Ovo je bio najljepši i najbolji način da se rad i djelo velike književnice, prve žene akademika u Srba i jedne od najuticajnijih i najznačajnijih naših intelektualki, ne samo ne zaboravi, nego naprotiv, osvježi i približi čitaocima, ali i široj javnosti, naročito mladim generacijama.

Projekat ISIDORA ima dodatni značaj jer je 2017. godine bila 140. godišnjica rođenja Isidore Sekulić, a ove, 2018. godine je 60. godišnjica njene smrti.