Jezero – Sastanak načelnica iz oba entiteta BiH

with Nema komentara

Jezero: U petak, 25.01.2019. godine u zgradi opštine Jezero je održan radni sastanak na inicijativu šest načelnica iz oba enititeta – RS i FBiH, na kome su bili prisutni predstavnici zakonodavne vlasti Republike Srpske i određenog broja ambasada, a koji je finansijski podržan od strane Vijeća Evrope.

Inicijativu su danas potpisale načelnice Divna Aničić (Mrkonjić Grad), Mileva Komlenović (Kalinovik), Amra Babić (Visoko), Milka Ivanković (Istočni Drvar) i Snežana Ružičić (Jezero), a u svemu ih podržava i Mila Petković (Novo Goražde), koja nije mogla prisustvovati ovom sastanku, pa će svoj potpis na dokument staviti naknadno.

To je prvi put da načelnice, na vlastitu inicijativu, pokreću mogućnost za realizaciju velikih projekata. Projekti koji su dogovoreni, kako poručuju, biće od velike koristi za lokalne zajednice u kojima djeluju žene političarke i imaće direktan uticaj na ekonomsko osnaživanje stanovništva.

“Fond bi bio formiran i podržan od strane ambasada, Evropske komisije, kao i entitetskih nivoa vlasti, a koji bi bili finansijeri i partneri u implementaciji projekata na području ovih šest opština”, saopšteno je nakon ovog sastanka.

Cilj sastanka je, dodaje se, iznalaženje mogućnosti za povlačenje sredstava velikih evropskih fondova i stranih ambasada, pokretanje inicijative za formiranje Fonda za podršku lokalnog ekonomskog razvoja šest opština iz BiH u kojima su žene načelnici, te ekonomsko i političko osnaživanja žena kroz projekte razvoja preduzetništva, infrastrukture i druge projekte.

Na sastanku su doneseni sljedeći zaključci:

1. Tokom realizacije mogućih projektnih prijedloga, opštine na čiju inicijativu je održan sastanak, moraju biti aktivni partneri u implementaciji i kreiranju projekta, a ne samo korisnici.

2. Načelnici pomenutih šest opština su potpisali zajedničku Inicijativu za formiranje Fonda za podršku u finansiranju lokalnog ekonomskog razvoja šest opština iz oba entiteta BiH u kojima su žene načelnici.

3. Donesen je zaključak o formiranju Upravnog odbora koga će činiti svi predstavnici koji finansiraju sam Fond i predstavnice šest opština (Opštine Jezero, Opština Mrkonjić Grad, Opštine Kalinovik, Opštine Visoko, Opštine Istočni Drvar i Opština Novo Goražde).

4. Takođe, u narednom periodu je planirano formiranje Stručnog tijela koji će sačiniti program kriterija tog fonda.

Na sastanku su bili prisutni i predstavnici zakonodavne vlasti Republike Srpske i određenog broja ambasada, a finansijski je podržan od strane Vijeća Evrope.

Uz načelnice, gosti su bili i Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS, Koviljka Špirić, savjetnik predsjednika Republike Srpske, Željka Stojičić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i mnogi drugi, kao i predstavnici više ambasada.

Sastanku su, uz ostale, prisustvovali i ambasador Savjeta Evrope, Drahoslav Stefanek, i predstavnik Savjeta Evrope Esad Mavrić, predstavnica Ambasade Švajcarske Dimka Stantchev Skeie, ambasador Slovačke Martin Kačo, te predstavnik Delegacije Evropske Unije, Maja Ribar.