IV Festival šumskih plodova Šibovi 2017 / IV Festival of forest fruit Šibovi 2017

with Nema komentara

Mrkonjićka sela su tokom 70-ih godina naglo raseljena, a najviše poslije okupacije i stradanja 1995/96. god. Sela lagano odumiru i u njima živi sve manje stanovnika što pokazuje i zadnji popisi.

Selo Šibovi nalazi se na južnim padinama planine Lisine, na 1.250 m.n.v. Sadašnjim stanovnicima naseljeno je krajem XVIII vijeka. Želeći da spase selo od daljeg propadanja, jer ima sve resurse da postane važno turističko mjesto u opštini Mrkonjić Grad, stanovnici tog raseljenog sela formirali su 27.01.2012. god. Udruženje Široko vrelo-Šibovi, jer su do tada djelovali kao neformalna grupa građana poznatija pod imenom Inicijativni odbor sela Šibovi.

Ključni problem je slaba pomoć od strane lokalne zajednice koja ima najviše koristi od ovog sela – kroz rentu za šumske sortimente od strane ŠG Lisina koja vrši eksploataciju u selu Šibovi, a gotovo ništa ne ulaže u revitalizaciju sela (popravka puta, izgradnja vodovoda, asvaltiranje puta od Podrašnice do sela u dužini od 10 km – jedino selo na prostoru Opštine koje nema asvalt).
Selo Šibovi na bazi svojih prirodnih resursa može da postane prvo turističko selo na prostoru Opštine jer se od gradskog središta nalazi na dužini od 12 km putnim pravcem od Podrašnice ili 8 km preko Previla, putem izgrađenim 2012. god.

Želeći da selu vrate nekadašnju živost i vitalnost Udruženje Široko vrelo-Šibovi organizuje manifestacije koje će skrenuti pažnju na ovo selo i omogućiti da do njegove revitalizacije dođe u što kraćem roku. 
Ovdje se održavaju kulturne manifestacije od značaja za selo, ali i za opštinu Mrkonjić Grad (Dani šmrljka i crijemuše, Šibovljanski sabor, Festival šumskih plodova i Gljivarski vikend ).

Dani šmrljka i crijemuše, manifestacija započeta 2013. god. Organizator Udruženje Široko vrelo-Šibovi. Prva sedmica u maju.

Šibovljanski sabor je manifestacija koja okuplja stanovnike i goste u selu Šibovi, svake godine u isto vrijeme – zadnji vikend u julu. Manifestacija se održava od 2005. god. Sabor je radno-takmičarskog karaktera i traje tri dana. Održaće se 27, 28 i 30 jula 2017. god. Organizator Udruženje Široko vrelo-Šibovi.

Dani gljiva na planini Lisini. Organizuje se od 2004. god. Jednodnevno druženje gljivara iz regiona. Organizator Udruženje gljivara i ljubitelja prirode. Zadnja manifestacija održana je 2013. god. povodom 10 godina. Od 2014. god. promijenila je naziv u Gljivarski vikend na Lisini sa drugim organizatorom: PED Vidik, Udruženje Široko vrelo-Šibovi i Eko pokret Zelenkovac Podrašnica.

Festival šumskih plodova – Šibovi (redni broj godine), je pokrenulo Udruženje Široko vrelo – Šibovi 2014. god. sa osnovnim ciljem promocije šumskih plodova planine Lisine i sela Šibovi. 

Osim gljiva kojih u ljetnjem i početkom jeseni ima vrlo malo zbog ekstremnih suša u poslednjih par godina, ljekobilje postiže potpunu zrelost krajem jula i početkom avgusta tako da je sakupljanje i degustacija proizvoda od ljekovitog bilja način da se skrene pažnja na potrebu očuvanja ovog prirodnog područja, odnosno mogućnosti za pravilno sakupljanje i ograničeno korištenje. Eksperimentalno uzgajanje kamilice 2002. god. pokazalo je da ova ljekovita biljka može i vještački da se uzgaja na 1.150 m.n.v.
Planska, stručna i organizovana proizvodnja meda sa planinskih pašnjaka, likera i mirisa od samoniklog bilja može poslužiti u promociji turističke privrede koja je kod nas u razvoju. Osim toga, druženje i šetnja planinskim proplancima, takmičenje u zaboravljenim sportskim disciplinama, vožnja terenskih vozila na uređenoj stazi u centru sela nudi nezaboravno iskustvo u ljetnjem periodu. 

Poštovani ljubitilji planine Lisine!

Dođite na neobično druženje u selo Šibove, 23. jula 2017.
Hrana je obezbijeđena, a hladna voda na Širokom vrelu je besplatna kao i udisanje svježeg vazduha.