Godišnji koncert KUD „Petar I Karađorđević Mrkonjić“

with Nema komentara

Povodom Dana opštine – Dan povratka, 4. februar u prepunoj Pozorišnoj sali Kulturnog centra održan je godišnji koncert KUD „Petar I Karađorđević Mrkonjić“.

Ovaj KUD baštini dugu tradiciju nastupa od 1991. na prvoj obnovljenoj Svetosavskoj besjedi poslije prestanka 1941. Od 1991. do 2004. nastupali su pod imenom Folklorna sekcija i KUD „Petar Mrkonjić“, a onda su registrovani kao udruženje građana 2004. Iza njih je bezbroj nastupa u zemlji i inostranstvu (Austrija, Bugarska, Poljska, Makedonija, Grčka, Turska) sa mnoštvo osvojenih nagrada. Milica Grmaš, osnivač i utemeljivač ostavila je značajnog traga u razvoju folklora i folklorne tradicije ne samo mrkonjićkog nego i svekolikog balkanskog prostora sa mnoštvom koreografija iz Srbije, Makedonije, Crne Gore. U nastavku poslušajte kako je predsjednica zadovoljna prethodnom godinom – ovdje, te koji su to planovi za 2018-tu godinu – ovdje.

Inače, prvi Godišnji koncert ovaj KUD je izveo 26. januara 2005, u kino sali povodom Dana opštine, da bi 2006. bio održan 15. februara povodom Prvog srpskog ustanka. Odlukom opštinskih vlasti, Godišnji koncert je 2012. vraćen u okvire manifestacije Dan povratka.

Svoju radost podijelili su sa prijateljima iz KUD „Petar Kočić“ Mrkonjić Grad, KUD „Vrelo“ Šipovo, KUD „Mladost“ Zalužani, KUD „Žerovnica“ Žerovnica sa Kosova i Metohije.
Iznenađenje večeri su bili nastupi starijih članova ili veterana: KUD „Vrelo“ iz Šipova, KUD „Mladost“ iz Zalužana
i KUD „Petar I Karađorđević Mrkonjić“ koji su atmosferu u sali doveli do usijanja. Ništa manje nisu bili atraktivni nastupi ostalih gostiju.

Maja Iliktarević, član KUD-a “Petar Kočić” kaže da je od početka osnivanja u KUD-u, i dodala… – izjava:
Mirjana Lovre, iz KUD-a “Vrelo” Šipovo nam je rekla sa kojoj igrom su se predstavili, te šta je motiviše da bude član KUD-a – izjava;
Član KUD-a “Mladost” Milana Jaćimović kaže da su se mrkonjićkoj publici predstavili brzim i živim igrama iz Pomoravlja. U nastavku i izjava za naš radio – izjava;
Jedan od osnivača KUD-a “Žerovnica” sa Kosova i Metohije, rekla je da je prvi put u Mrkonjić Gradu, da njihovo društvo broji 46 članova, a šta je još rekla, poslušajte u nastavku – izjava

Manifestaciju je otvorio predsjednik SO-e Mrkonjić Grad g. Milenko Milekić. Predsjednica Milica Grmaš svim učesnicima podijelila je prigodne zahvalnice, a najviše emocija izazvala je grupa veterana koja se svojoj predsjednici dostojno odužila sa temperamentnom koreografijom „Leskovac“ sa kojom su svojevremeno harali na lokalnim i ino manifestacijama.
Mrkonjićki folklor je u uzlaznoj putanji i svakako ga treba podržati u svim segmentima njihovog unapređenja i nastupa na domaćim i inostranim smotrama folklora.

Godišnji koncert KUD-a “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić” jedna je u nizu manifestacija koje se organizuju u okviru obilježavanja 4. februara – Dana opštine Mrkonjić Grad.