Duh Italije kroz pizze i vino u Pizza bar& rooms “CASETTA” / BL

with Nema komentara

Naši dragi prijatelji su se potrudili da naprave ambijent da se osjećate kao da ste otputovali u Italiju, zemlju vina, dobre pizze, i ljubavi… zato se za vrijeme predstojećih praznika odlučite da posjetite Pizza bar& rooms CASETTA.

Ako je Italija svjetska prestonica pizze, onda je pizza bar&rooms “Casetta”, ako ne banjalučka ambasada, a ono bar pizza – konzulat u gradu na Vrbasu.
Pizzeria se nalazi na mjestu, gdje usporavate zbog stacionarne kamere, prije Prijedorske petlje prema Trnu, u simpatičnoj retro građevini, ispred koje prkosno stoji parkiran ponos italijanske auto-industrije “Fićo”, možete probati ne samo vrhunske pizze, već sve ono od tjestenine, što ste putopisno gledali na programima “24kitchen” i sličnim kanalima, a kod nas je rijetko ko probao.

Brašno, paradajz, sirevi iz Italije

Naprimjer? Pa evo, ovako – prije svega tu su raznovrsne pizze. Ali, pizze, koje, za razliku od svih pizzeria u Banjaluci imaju jednu caku. A, ta jedna caka su svi njeni sastojci. Oni nisu kupljeni u obližnjem marketu, već dolaze iz zemlje postojbine pizze- Italije. Sve, pa i  San marzano paradajz, i vjerovali ili ne i – brašno. Jer, Talijani za svoju pizzu proizvode posebnu vrstu brašna, koja ima poseban stepen vlage i prosijanosti. Nije to ni tip 400, ni tip 500, već tzv. tip 00. U “Casetta” pizza na meniju ima 13, a od sastojaka, pored tradicionalne salame, sira, gljiva, možete poručiti i – mozzarellu, gorgonzolu, rukolu, kapare, pesto genovese, parmigiano reggiano sir….

Majstore, kako se pravi pizza?

Pitali smo majstore pored pizza peći na drva, one prave italijanske zidane, užarene: šta je tajna dobre pizze? I dobili neke odgovore, ali ne i sve tajne.
“Odgovore na tajne pizza-majstora može dati jedino nepce i harmonija okusa u ustima”, kaže menadžer pizzerie i glavni pizza-majstor Željko Ćato.

Sastojci

Bez kvalitetnih sastojaka nema dobre pizze. To je početak pizze, bez kojeg ne treba počinjati ništa, ako toga nema. Zamjenski, tzv. pizza sirevi, te šunke „B kategorije“  ne dolaze u obzir ni pod razno.

Svježe

Obavezno je koristiti svježe listiće bosiljka i origana. Nikad se na pizzu ne smije stavljati dok se peče, već samo na gotovu pizzu.

Djevičansko maslinovo ulje

Maslinovo ulje u samom tijestu i na pečenoj pizza, poprskano na samom kraju neizostavan je sastojak raskošne i ukusne pizze.

Preljev od paradajza

Koncentrat od paradajza ne koristiti nipošto. Ili koristiti preljev od svježeg paradajza, ili kvalitetni pelato.

Napolitana stil u “Casetti”

Tijesto zahtijeva minimalno 48 časova brige i pažnje prije upotrebe. Tijesto je craft proizvod, radi se rukama, dušom i tijelom i plod je ljubavi pizza-majstora. Vrijeme pečenja ove pizze ne smije da pređe 90 sekundi, a svi sastojci se pripremaju neposredno prije pečenja, da bi se zadržala svježina namirnica. Zbog toga ponekad vrijedi pričekati gotov proizvod.

Temperatura

Ako ste sve dobro uradili, a nemate dovoljnu temperature peći, sve je uzalud. Zato u našoj pizza peći, ona iznosi i do 700 stepeni, a prosječna je oko 475 po Celzijusu.  Naša peć je proizvedena u Italiji, u poznatoj radionici „Marana forni“. U rerni na 200 stepeni, nema dobre pizze.

Vruća

Kad je najbolja pizza? Pa, kad je vruća, tek iznešena iz pizza-peći. Stajanjem se tijesto “povrati” i omekša, pogotovo u kutijama s poklopcima.

Brusketi, paste, rižoto, biftek sa tartufima, ramstek…

No, nije pizza jedino po čemu je „Casetta“ poznata. Ovdje možete probati razne paste, a posebna preporuka je pasta sa piletinom, te nekoliko vrsta rižota, umjetničkog jela italijanske gastronomije iz riznice žitarica. Ukoliko ste više za neke veće gurmanluke, preporuka šefa kuhinje je biftek sa tartufima, kao i još nekoliko vrsta bifteka, kralja mesnog menija.

Takođe, ono što možda nikad niste probali su punjene prženice, pizza-štapići i izuzetno spravljen burito, brusketi sa dimljenom pastrmkom, i sjajna Cezar salata….

Kreativni italijanski doručak

No, nije  ovaj objekat samo za ručavanje, ili ugodnu večeru. U ponudi su i atraktivni italijanski doručci, na koje možete pobjeći u pauzi između dva sastanka, ili iznenaditi voljenu osobu doručkom, bez mrlje od jajeta na kućnoj haljini. Nešto drugačije, svakako.

Osjećaj kao da ste u Italiji

Ambijent ovog, nadasve za Banjaluku, i sadržajno i konceptualno neobičnog restorana, gradu daje dašak italijanskog maestrala, čak i tokom ružnih  i maglovitih banjalučkih svakodnevica. Ovdje se zaista osjećate više „benissimo“, nego na nekim uobičajenim mjestima. Od konobara i namještaja, sve će vam dati utisak boravka u apeninskom restoranu.

U ponudi i sobe

Za one, koji „zalome“, u ponudi je i devet soba na spratu ovog objekta, skladno i lijepo uređenih, po prihvatljivim cijenama, sa smještajnim kapacitetom za 27 osoba. S ovim je ponuda objekta zaista kompletirana.

Karta pića

Pored pažnje, koja se pridaje kafi, kao italijanskom brendu, pa ovdje možete popiti dobar capuchino, machiato i ostale vrste kafe, veliki je i izbor italijanskih vina. Između ostalih iz ponude posebno se izdvajaju vina – Chianti, Montepulciano, Trebbiano, Pinot Grigio… i neizostavni Prosecco.

Prostor za proslave do 50 ljudi- vrijeme je  proslavu

Poslovne nove godine

Posebnu ponudu „Casetta“ ima za poslovne subjekte, koji se dvoume, gdje odvesti svoj kolektiv, da zasluženo proslave „firminu novu godinu“. Osim svega nabrojanog, u ponudi je i organizacija cateringa van pizzerie.

Osoblje „Casette“ vam poručuje:

            BUON APPETITO!!!

  • Mail: pizzahostelcasetta@gmail.com
  • Adresa: Ivana Gorana Kovačića 209, BL
  • Tel: 051 490 015

Članak preuzet sa banjaluka.com